Deze week leert chef Olivier Dumoulin van ’t Cuisientje in Beersel ons hoe we groenten moeten pekelen. Hij serveert ze bij een lekker stukje gerookte zalm. Dit zomerse gerecht is ideaal voor de komende snikhete dagen.
KORT & GOED: Gerookte zalm, gepekelde groenten en yoghurt
Ingrediënten:
gepekelde groenten
-radijs/rozemarijn/kruidnagel
-bloemkool/curry/steranijs
-kerstomaat/tijm
-warmoes/dragon/venkelzaad
pekel: 500 ml water, 500 ml sushi-azijn, 500 ml azijn, koffielepel zout, koffielepel suiker
zalmfilet
-gerookte zalm
dressing
-100 g yoghurt
-olijfolie
Bereiding:
Spoel de radijzen en snijd in vorm. Verdeel de bloemkool in roosjes. Pel de kerstomaten. Dompel ze in kokend water en pel ze vervolgens. Snijd de warmoes in repen en bewaar het blad als garnituur.
Breng de ingrediënten voor het pekelnat aan de kook. Leg de groenten per soort in een weckpot met de kruiden. Overgiet met warme pekel.
Pekel de groenten minstens 2 dagen. Je kan ze zeker 8 weken bewaren in de koelkast.
Snijd de gerookte zalm in dunne plakjes.
Meng de yoghurt met peper, zout en een geutje olijfolie.
Verscheur het warmoesblad in kleine delen. Meng net voor het opdienen met een beetje olijfolie, fleur de sel en pepermolen.
Presentatie:
Leg de plakjes zalm centraal op het bord. Breng een aantal stipjes yoghurt dressing aan en verdeel hierrond de gepekelde groentjes. Leg bovenop de zalm de afgewerkte warmoesblaadjes en venkelbloemetjes.
Je kan er gerust nog een side-plate bij bedienen met extra groentjes.