De kerk van Hamme

Kerken van Hamme en Brussegem worden ontwijd

2 uur geleden

De kerken van Hamme en Brussegem zullen worden ontwijd. Dat blijkt uit het kerkenbeleidsplan dat geactualiseerd is. Het kerkenbeleidsplan omvat de bestemmingen voor alle gebouwen voor de rooms-katholieke eredienst op het grondgebied van Groot-Merchtem. Het gaan om de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodtkerk in Merchtem centrum, de Sint-Stefanuskerk in Brussegem, Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk in Peizegem, de Sint-Jan Baptistkerk in Ossel, Sint-Gudulakerk in Hamme en de Sint-Annakapel in Brussegem.

“Het eerste kerkenbeleidsplan liet al nevenbestemmingen in de kerken toe, maar nu zetten we nog een stap verder”, legt schepen van Kerkraden David De Valck (LVB) uit. “Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we een eredienst gaan verbieden met een politiemacht, bij wijze van spreken, maar de bestemming ‘liturgie’ valt wel weg voor de kerken van Brussegem en Hamme.”

“Dat wil zeggen dat hier absoluut andere bestemmingen dan religie mogelijk zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan cultuur. Maar dat kan ook verder gaan, denk maar aan supermarktketen Delhaize die in Gent een vestiging heeft in een kerk. De kerken van Hamme en Brussegem blijven wel beschermde monumenten. De nieuwe bestemmingen moeten altijd kaderen in de functie die ze hebben als monument. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld een culturele bestemming.”

In de kerk van Hamme worden soms al klassieke concerten georganiseerd, terwijl de kerk van Brussegem ook al wordt gebruikt voor de jaarlijkse receptie van ‘Brussegem Verenigd’ die vijftien verenigingen bundelt.

De kerk van Brussegem