mug.jpg

Druivenstreek geconfronteerd met Nederlandsonkundig spoedpersoneel

zat 19 dec 2015

Inwoners uit de Druivenstreek die de hulpdiensten oproepen, worden te vaak geconfroneerd met ambulanciers of dokters die geen Nederlands kunnen. Bovendien worden ze regelmatig naar Brusselse ziekenhuizen gevoerd, waar ze opnieuw geconfronteerd worden met Nederlandsonkundig personeel. Voor de burgemeesters van Overijse en Tervuren is de maat vol.

Dirk Brankaer, burgemeester van Overijse, en Jan Spooren, burgemeester van Tervuren, vinden de situatie allebei onaanvaardbaar. "Het leidt tot vertragingen en communicatieproblemen die soms levensbedreigend zijn", aldus Spooren en Brankaer.

Wat de situatie in de Brusselse ziekenhuizen betreft, wijzen ze erop dat deze volgens de taalwetgeving een tweetalige dienstverlening moeten garanderen. "De praktijk bewijst echter dat dit meestal niet het geval is", aldus beide burgemeesters.

Beiden vragen de Provinciale Geneeskundige Commissie om in een brief aan ziekenhuizen te eisen dat elke MUG of ziekenwagen die uitrijdt naar Nederlandstalig gebied minstens één persoon aan boord moet hebben die het Nederlands machtig is.