Er komt een smartphoneverbod in Vlaamse lagere én middelbare scholen. Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir gaat daarmee een stap verder dan het regeerakkoord. Daarin was enkel sprake van een verbod in het basisonderwijs, maar dit wordt nu doorgetrokken naar het middelbaar. Voor de derde graad secundair zal het enkel gelden tijdens de lesuren. “Dit verbod is gewoon gezond verstand”, aldus Demir.
Vlaanderen verbiedt smartphone in secundaire scholen: “Gewoon gezond verstand”
Vlaanderen verbiedt de smartphone in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs, in de derde graad mag het nog tijdens de speeltijd. Voor de eerste en tweede graad wordt het verbod doorgetrokken naar de speelplaats en de schoolgangen. “We zijn het er allemaal over eens dat je geen smartphone gebruikt terwijl je aan het autorijden bent. Je moet je op de weg concentreren of er komen ongelukken van. Dat is een kwestie van gezond verstand. Dat geldt ook voor school”, motiveert Zuhal Demir haar beslissing. “Je moet je op de leerkracht concentreren of er komen ongelukken van. Het smartphoneverbod gaat in vanaf volgend schooljaar, waardoor scholen zich hierop kunnen voorbereiden.”
Voor specifieke zaken kunnen de mobiele apparaten wel gebruikt worden. Scholen zullen zelf ook de sancties kunnen vastleggen voor wanneer leerlingen het verbod niet respecteren. Naast focus in de les, speelt ook het mentaal welzijn van de jongeren een belangrijke rol. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. “We zien een verband tussen technologie en het stijgende aantal depressies, zelfmoorden, zelfbeschadiging en angst- en eetstoornissen bij kinderen”, merkt Demir op. “Die schadelijke trend moeten we een halt toeroepen. Een smartphoneverbod zorgt voor een veiligere en rustigere schoolomgeving.”
Het is ook één van de redenen waarom het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode begin dit jaar de smartphone al uit de klas bande. Leerlingen moeten er voor aanvang van de lessen hun gsm in een hoesje steken dat vergrendeld wordt tijdens de lesuren. “We zagen de voorbije jaren dat het gebruik van de smartphone eigenlijk enorm misbruikt werd. Er worden heel wat foto’s en filmpjes mee gemaakt waar pestproblematieken uit kunnen ontstaan”, zei directeur Leen Dejonckheere eerder al dit jaar.