De poppen gaan aan het dansen betreffende de plannen voor de grootscheepse herinrichting van de Ring rond Brussel. De stad Vilvoorde geeft als een van de grotere betrokken partijen een negatief advies over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP).
Negatief advies van Vilvoorde voor plannen Ring: “Gigantische werfzones vlakbij woongebieden”
De Vlaamse overheid heeft de voorbije jaren een nieuw ruimtelijk plan voorbereid om de optimalisatie van de Brusselse Ring te faciliteren. Dit GRUP voorziet in heel wat bestemmingswijzigingen op het grondgebied van stad Vilvoorde. “Maar het voelt aan alsof De Werkvennootschap doof en blind blijft voor de fundamentele opmerkingen die de stad al vroeger onderbouwd heeft”, aldus burgemeester Hans Bonte (Vooruit).
Het GRUP miskent volgens Vilvoorde de zware mobiliteitseffecten op het onderliggend verkeersnet in Vilvoorde. “De jarenlange werken op het viaduct riskeren het lokale verkeer zwaar te verstoren waarbij congestiegevoelige zones zoals de Luchthavenlaan en de Rotonde De Vuist extra zwaar belast zullen worden. Vooral het feit dat er geen directe aansluiting wordt voorzien van de Woluwelaan met de E19 zal niet enkel op korte termijn maar ook structureel onverteerbare verkeershinder veroorzaken.”
Ook de aanpassingen aan het viaduct liggen Vilvoorde op de maag. “De nagestreefde capaciteits- en doorstromingsverhoging op het viaduct van Vilvoorde houdt compleet onderschatte geluidshinder en milieuhinder – zoals fijn stof – in en dit in een al meer dan verzadigd gebied. Door de jarenlange werken aan het viaduct en het voorspelde fileleed, dreigt het viaduct de onderliggende zones onleefbaar te maken. Begrijpe wie kan: enerzijds investeert ook de Vlaamse overheid in tal van stadsvernieuwingsprojecten van de stad om oude industriele sites te saneren en om te bouwen tot aantrekkelijke woongebieden, anderzijds zadelt men ons op met gigantische ellendige werfzones in de directe nabijheid van woongebieden.”
Het Departement Omgeving zal nu alle ingediende bezwaarschriften en adviezen analyseren en waar nodig het plan aanpassen. Na een advies van de Raad van State gaat komt het opnieuw op tafel van de Vlaamse regering voor een definitieve vaststelling van het GRUP. De Werkvennootschap hoopt in de eerste helft van volgend jaar een omgevingsvergunning te kunnen aanvragen.