Het gemeentebestuur van Wemmel en Gemeenschapscentrum De Zandloper, dat beheerd wordt door vzw De Rand en de Vlaamse Gemeenschap, hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend. Daardoor worden gezamenlijke initiatieven, ondanks het complexe taalstatuut, mogelijk.
Taalbarrière tussen gemeente Wemmel en Zandloper valt weg
Komaf met communautaire spanningen
De taalfaciliteiten in de randgemeenten veroorzaken al ruim een halve eeuw communautaire spanningen. Maar met die spanningen wil het huidige gemeentebestuur van Wemmel komaf maken. Een eerste belangrijke stap is al gezet met een nieuw protocol tussen de gemeente en het Gemeenschapscentrum De Zandloper.
Taalbarrière eindelijk weg
"De taalbarrière die er was voor de organisatie van gezamenlijke activiteiten door GC De Zandloper en de gemeente, is door het nieuwe protocol eindelijk weg", legt burgemeester Vansteenkiste uit. "We hebben de communicatie rond evenementen geregeld. Zo onderscheiden we drie categorieën: evenementen waarbij de gemeente initiatiefnemer is en De Zandloper ondersteunende partner is, organisaties waarvan De Zandloper intiatiefnemer is, en de gemeente ondersteunend werkt én acties waarbij zowel de gemeente als De Zandloper samen initiatiefnemer zijn.
Taalneutrale communicatie
Bij deze laatste categorie wordt zo veel mogelijk 'taalneutraal' gecommuniceerd. De jongerendag 'Youthtube' bijvoorbeeld zal op een affiche de vermelding 'Youth Tube' met de datum, uur en plaats krijgen. De Zandloper en gemeente kunnen daarrond dan nog in hun eigen communicatiekanalen zoals hun website extra toelichting geven volgens hun eigen taalrichtlijnen. Voor Wemmel is dat in twee talen (Nederlands en Frans), voor De Zandloper in het Nederlands. Bij activiteiten waarbij we specifiek mikken op anderstaligen en integratie, doen we de communicatie viertalig: Nederlands, Frans, Duits en Engels."
Unaniem goedgekeurd
Het protocol werd unaniem goedgekeurd door het schepencollege en door het bestuur van vzw De Rand en biedt volgens de burgemeester veel nieuwe mogelijkheden: "De boekenkaftdag 'Ezelsoor', de jongerendag 'Youth Tube' en de 'Zotte Zondag'-workshops worden opnieuw samen of ondersteunend georganiseerd. We beogen bij deze activiteiten in feite allebei hetzelfde: zoveel mogelijk Wemmelaars bij mekaar brengen om het gemeenschapsgevoel te versterken door allerhande activiteiten."
Wemmelaar wordt hier beter van
Ook Eddy Frans, directeur van vzw De Rand, dat de gemeenschapscentra in de faciliteitengemeenten beheert, is tevreden dat er een oplossing is gevonden voor de complexe communautaire situatie. "Het gemeentebestuur van een faciliteitengemeente is gebonden aan de taalwetgeving die in de grondwet vastligt. Maar ook vzw De Rand moet zich houden aan de taalwetgeving. Zo ontstond er soms onduidelijkheid in de communicatie bij samenwerkingsverbanden. Vzw De Rand moet in het Nederlands promotie voeren, en kan voor specifieke activiteiten voor integratie van anderstaligen ook in vier talen communiceren. Wemmel moet dan weer de faciliteiten voor Franstaligen respecteren. Door het protocol over taalgebruik kunnen we samen meer activiteiten organiseren waar vooral de Wemmelaar door een beter en ruimer evenementenaanbod er zélf beter van wordt", zegt Frans.