Ingrediënten voor de aardappelen:
- Aardappelen (2 aardappelen bord)
- Zout + zeezout
- Boter
Bereiding:
- Schil de aardappelen en snij in vierkantjes van +- 1.5 à 2 cm op 1.5 à 2cm
- Doe de blokjes in een kookpot (naast elkaar, een zijde op de bodem).
- Zet de aardappelblokjes onder water, voeg snuif zout toe en 100 gram boter.
- Laat water wegkoken en laat aardappelen licht aankleuren aan de onderzijde (zonder in de kom te roeren). Van zodra de aardappelen gekleurd zijn, zullen deze vanzelf loskomen.
- Bestrooi met zeezout en hou apart.
Ingrediënten voor de rode biet:
- 1 à 2 rode bieten
- Tijm, laurier en look
- Rundsfond
- Rode wijn
- Boter
Bereiding:
- Schil de bieten en snij in stukjes.
- Breng aan de kook in water, met tijm, laurier en teentje look.
- Als water nagenoeg verdampt is, laat opnieuw opkoken doch ditmaal met rundsfond en een glas rode wijn.
- Laat tot 1/3 inkoken, blend en zeef.
- Werk af met klontje boter
- Doe in spuitbus en zet apart
Ingrediënten voor de knolselder:
- 1 knolselder
- Tijm, laurier
- Boter
Bereiding:
- Schil en snijd de knolselder in kleine blokjes (zie aardappel)
- Doe in water, samen met tijm en laurier en breng aan de kook.
- Fruit aan in de pan in een weinig boter.
Ingrediënten voor de aardpeer:
Bereiding:
- Was en droog de aardperen.
- Snij ongeschild met mandoline in fijne schijfjes en dep droog.
- Frituur in olijfolie (Opgepast. Dit gaat snel. 30 seconden).
- Haal uit olie en leg op keukenpapier
- Bij afwerking: zet gedurende 10 minuten in oven op 150 tot 170 graden om krokant te houden.
Ingrediënten voor de wortelen:
Bereiding:
- Was en schraap de wortelen, portioneer.
- Kook de wortelen beetgaar.
- Zet in de oven (samen met aardpeer) op 150 à 170 graden, gedurende 10 minuten en op het einde 2 minuten onder de hete grill.
Ingrediënten voor de spruitjes:
Bereiding:
- Maak de blaadjes van de spruiten los.
- Blancheer gedurende 1 minuut in kokend water
- Koel meteen in ijswater en houd apart.
Ingrediënten voor de saus:
- Oesterzwammen
- Ui
- Look
- Boter
- Kalfsfond
- Room
- Balsamicoazijn
Bereiding:
- Kuis en borstel de zwammen en houd een deel apart voor de afwerking.
- Gaar in ui en look en een weinig boter
- Overgiet met kalfsfond en laat half opkoken
- Mix en leng aan met room en scheut balsamicoazijn
- Zeef tot gladde saus
- Kruid met peper en zout
- Bak de rest van de zwammen mooi aan in boter
- Doe op het einde de gezeefde saus bij de oesterzwammen
Afwerking
- Verwarm de borden voor in de oven
- Wrijf de kalfsmedaillons in met olijfolie en zout en peper
- Gril het vlees (Quadrillé: grillen, kwartslag draaien, omdraaien, kwartslag draaien...)
- Laat vlees rusten (in alufolie)
- Portioneer het vlees en schik op het bord
- Schik tussen het vlees afwisselend vierkantjes van knolselder en aardappel en de wortelen
- Werk af met enkele toefjes rode biet en enkele chips van aardpeer en enkele blaadjes van spruit.
- Werk verder af met enkele oesterzwammen en saus, in kleine hoeveelheden langs het vlees.
- Serveer de rest van de groenten en de saus in aparte pot er bij.
Smakelijk!