Sint-Pieters-Leeuw schaft de bedrijsbelasting af en vervangt die door een aparte onroerende voorheffing voor industriële bedrijven. Het is één van de eerste gemeenten in Vlaanderen die daarvoor kiest. De nieuwe belasting moet vooral de administratieve rompslomp voor Sint-Pieters-Leeuw en de bedrijven verminderen.
Sint-Pieters-Leeuw vereenvoudigt belasting voor bedrijven
Het komt er op neer dat ondernemingen voortaan geen belasting meer betalen op basis van hun bedrijfsoppervlakte. Die werd in 2007 ingevoerd, maar werd niet warm onthaald. "Een belastingverhoging van de opcentiemen op industriële kadastrale inkomens vervangt de bedrijsbelasting. Voor industriële bedrijven gaat die van 560,75 naar 740 opcentiemen", zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA). "Voor de meeste bedrijven betekent het een belastingverlaging. Enkel kapitaalintensieve bedrijven op een relatief kleine oppervlakte zullen een verhoging ondergaan", aldus burgemeester Luc Deconinck (N-VA).
Voor de gemeente is het een nuloperatie. Hoewel, het nieuwe systeem is eenvoudiger. De bedrijfsbelasting bracht voor alle betrokkenen een grote administratieve last met zich mee. Gemeentelijk ambtenaren blijven voortaan gespaard van dat werk. Met het nieuwe tarief van de onroerende voorheffing voor industriële bedrijven blijft de gemeente bovendien nog steeds 20 procent onder het Vlaams gemiddelde. Voor niet-industriële bedrijven zoals handelaars, landbouwers en zelfstandigen blijft het tarief ongewijzigd terwijl de bedrijfsbelasting wegvalt.