De Vilvoordse Valkenlaan moet een pittoreske tuinstraat worden, met voetpaden in waterdoorlatende materialen, groenzones en wadi’s. Het doel van de herinrichting is om regenwater optimaal in de grond te laten infiltreren. Een gescheiden riolering is daarbij cruciaal, maar net daar knelt het schoentje.
Valkenlaan is het beu: “Wat als hier brand uitbreekt?”
“Dat kan toch niet lukken?”
De werken begonnen in september en zijn sindsdien een bron van frustratie. "Ze willen buizen leggen om het water op te vangen, maar je kunt geen buizen in water leggen”, legt buurtbewoner Hubert Servranckx uit. Hij woont al dertig jaar in de straat. "De bodem is hier moerassig, dat weten we al sinds 1949, toen dit gebied werd verkaveld. Het water blijft eronder zitten, en nu proberen ze buizen door die modder te trekken. Dat kan toch niet lukken?" De werken zouden eind 2024 klaar moeten zijn, maar dat zit er niet in.
Elektrische pompen
Een van de meest controversiële oplossingen die werd voorgesteld, is het gebruik van pompen om het water van de woningen met een diepe garage naar de buizen – die hoger zouden liggen – te pompen.
“Die pompen werken op elektriciteit, en we hebben hier al vaker problemen gehad met stroomuitval. Wat gebeurt er dan? Het water zou gewoon terugstromen en binnenlopen in onze garages en huizen. De pompen zouden ook slechts vijf tot zeven jaar meegaan. Het onderhoud en de vervanging zou voor de bewoners zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”
Veiligheid in het gedrang
Ook de veiligheid baart de buurt zorgen. "Wat als er brand uitbreekt in de straat? De brandweer kan hier niet eens komen door die diepe sleuven en het opgebroken wegdek", vervolgt Servranckx. “Hier zijn toevallig recent twee mensen gestorven. Die hebben ze moeten wegdragen op een brancard door heel de straat. Pas recent zijn er betere stroken voorzien waarlangs we als bewoners kunnen stappen zonder een been te breken.”
Samen zoeken naar een oplossing
“Er stelt zich momenteel een probleem bij de uitvoering”, geeft schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open VLD) toe. “Bij het uitgraven is immers gebleken dat de ondergrond niet voldoende stabiel is waardoor de sleuven kunnen dichtvallen en de arbeiders dus gevaar lopen. De partijen – Aquafin, aannemer, studiebureau en stad – zoeken nu samen naar een oplossing om deze veiligheid te kunnen garanderen.”
Vaes zegt dat in de loop van volgende week het grondwater wordt onttrokken om in een droge omgeving te kunnen graven. “Dan kunnen de eigenlijke uitvoeringswerken kunnen worden verdergezet. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken werden de voetpaden terug in een betere staat gelegd en werd er gezorgd dat de straatlampen terug een ganse nacht branden. Deze week wordt er ook een vergadering georganiseerd waar bewoners terecht kunnen met hun vragen en opmerkingen.”