Sint-Pieters-Leeuw huldigt monument in voor slachtoffers van seksueel misbruik: “Plek van steun en hoop”

zat 16 nov

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw heeft vandaag in aanwezigheid van aartsbisschop Luc Terlinden, een herdenkingsmonument onthuld als plek van steun, erkenning en hoop voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk en daarbuiten. Het is daarmee één van de gemeenten in Vlaanderen met zo'n monument.

Het initiatief kwam tot stand naar aanleiding van de aangrijpende getuigenissen in de uitzending ‘Godvergeten’ en de herbestemmingen van meerdere kerken in de gemeente. “Hierdoor werd duidelijk dat ook onder de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw tientallen slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk zijn getroffen en dit in meerdere van haar kerken en instellingen”, klinkt het bij burgemeester Jan Desmeth. “Met de herbestemming van meerdere kerken in de gemeente dreigde het spoor van dit onrecht verloren te gaan.” Het monument is voorzien van een QR-code waar je bijkomende informatie terugvindt.

Het monument is van de hand van Jorgen Missotten, leraar aan de Leeuwse kunstacademie en symboliseert een krachtig verwerkingsproces. Het bestaat uit een gespleten blok arduin met een groeiende Ginkgo Biloba. De Ginkgo Biloba is een boom die in Hiroshima groeide ondanks de vernietiging door de atoombom in 1945. De gespleten rots symboliseert de aangerichte schade en de jarenlang in stilte gedragen blijvende pijn. En tussenin groeit er een boompje als teken van hoop en voorzichtig herstel.

“De breuk in de steen staat symbool voor het trauma. De boom voor de hoop en de helende kracht van het herstel”, licht Jorgen Missotten toe. “Met dit ontwerp wil ik de kwetsuur van het trauma tonen, maar ook de nieuwe kracht die voortkomt uit het verwerkingsproces. De groeiende boom in de gebroken steen staat symbool voor hoop en veerkracht.”