In Grimbergen kant Sp.a zich tegen het Eurostadion dat Ghelamco wil bouwen op parking C op de Heizel. Er zijn volgens de oppositiepartij 15 redenen waarom het project niet haalbaar is. Ook oppositiepartij Vernieuwing dient vandaag een bezwaar in tegen de bouwvergunning.
Ook oppositiepartijen Grimbergen kanten zich tegen Eurostadion
“Wie van voetbal een feest voor iedereen wil maken, moet hier helaas grote vragen bij hebben. Wij bestudeerden het hele dossier in detail en wat Ghelamco nu als project indiende is om niet minder dan 15 redenen helaas onhaalbaar”, stellen Gerlant van Berlaer en Mariëlle Romeyns, gemeenteraadsleden van Sp.a Grimbergen. Onder meer op het vlak van mobiliteit, gezondheid en veiligheid stelt Sp.a zich vragen. Bovendien zal het Eurostadion samen met andere megaprojecten in de Noordrand zoals Uplace, Neo en Docks Bruxsel de stilstand op de Ring in de hand werken.
Voorts vreest de partij voor de gevolgen voor het milieu, parkeerchaos, schade aan lokale kleinhandel en horeca, concurrentievervalsing en de veiligheid in tijden van terreur. Tot slot hekelt Sp.a het gebrek aan openbaarheid, de dodelijke timing en de ontbrekende atletiekpiste. "De keuze voor deze locatie is helemaal fout om al die redenen en er dreigen nog slordige keuzes rondom dit prestigeproject onder de dwingende tijdsdruk van 2020," waarschuwt Gerlant van Berlaer, die de 15 problemen grondig stoffeerde en als bezwaarschrift met tientallen handtekeningen indiende bij zowel de provincie als de gemeente.
Ook Vernieuwing dient bezwaar in
Ook Vernieuwing dient vandaag een bezwaarschrift in tegen de bouwvergunning. Een gelijkaardig dossier werd vorige week bij de provincie ingediend. Volgens fractievoorzitter Bart Laeremans maken de procedures ook een grote kans omdat de Vlaamse regering in 2011 een wettelijk kader vastlegde waarin de maximale ruimte voor recreatie op Parking C werd bepaald op 50.000 m² en de maximale kantooroppervlakte op 20.000 m². “Toch wil men op deze locatie nu een stadion bouwen van ruim 350.000 m² en een commercieel gebouw van 166.000 m². Dit is de achilleshiel van het hele dossier: de oppervlakteregels zijn zo helder als pompwater. Welke goocheltrucs men ook gebruikt, deze dwingende regels moeten door de overheid en de rechtbanken gerespecteerd worden. We zijn er dan ook van overtuigd dat procedures heel veel kans maken en zullen leiden tot de vernietiging van de vergunningen”, aldus Laeremans. Ook heeft het openbaar onderzoek intussen aan het licht gebracht dat het stadion ook tijdens de week veel meer bezoekers (6.956 aanwezigen/dag) zal lokken dan aanvankelijk gepland en dus ook meer autoverkeer zal veroorzaken.