Katia Segers

Lijsttrekker Katia Segers (Vooruit)

vrij 27 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Sinds 2006 zit Katia Segers (57) in de Liedekerkse gemeenteraad. Ook in het Vlaams parlement is Segers actief. Bovendien vervult ze voor de tweede keer in haar politieke carrière een schepenambt. Op 13 oktober trekt ze de Vooruit-lijst.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Toen ik na vele jaren brusselen in 2002 terugkeerde naar mijn roots in Liedekerke, voelde ik snel de drang mij te engageren en in de voetsporen van mijn Russische grootmoeder Nina te treden. Voor mij was Vooruit, dat toen nog sp.a heette, de enige partij die ik overwoog. Mijn engagement spruit voort uit een groot rechtvaardigheidsgevoel en mijn overtuiging van de kracht van solidariteit. Samen met onze sterke ploeg, die vooruit wil voor én met alle Liedekerkenaren, wil ik werken aan een mooier, warmer, veiliger en verbonden Liedekerke. Daarom voer ik met trots onze sterke ploeg aan, die de ambitie heeft om mee te besturen. En daarom ben ik kandidaat-burgemeester.”

Waar staat je lijst voor?

“Onze sterke en diverse ploeg wil voor en samen met de inwoners van onze gemeente werken aan een mooier, warmer, veiliger en verbonden Liedekerke. Een Liedekerke waar iedereen zich thuis en goed voelt.

Vooruit Liedekerke popelt om hard te werken aan een ambitieus en sterk beleid voor de komende 6 jaar. Hiervoor hebben we goed geluisterd naar de mening van de Liedekerkenaren. Liedekerkenaren hebben een groot hart voor onze gemeente. Acht op de tien mensen leven graag tot zeer graag in onze gemeente, omwille van nabijheid van familie, vrienden en het dorpsgevoel. Toch zijn er zaken waar ze zich aan storen, zoals het drukke verkeer, vuil op straat, een gevoel van onveiligheid, de uitdagingen van het samenleven in diversiteit. Wij hebben oren naar deze verzuchtingen. Wij geloven dat we Liedekerke beter kunnen maken. En wij vragen hun vertrouwen om hieraan te werken.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Mensen hebben ooit hun leven gegeven voor het algemeen stemrecht. Je stem uitbrengen is het hoogste goed van onze democratie. Dat moeten we koesteren. Eén keer om de zes jaar mogen onze mensen kiezen door wie ze zich vertegenwoordigd voelen en door wie ze bestuurd willen worden. Van dat recht moet iedereen gebruik maken. Elke stem telt echt!”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“De huidige ploeg heeft met eigen middelen – zonder extra ondersteuning van Vlaanderen, iets waar bijvoorbeeld Denderleeuw wel op kan rekenen – sterk ingezet op een sociaal beleid dat mensen wil verbinden, nieuwkomers snel wil laten Nederlands leren en integreren. Denk aan het taalpunt, de leeshotspots, Taal in TARL, de zomerschool, taalkampen, het bruisende buurtcentrum en de heractivering van de jeugd- en rimpelraad.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“De opeenvolging van de corona-, Oekraïne- en de energiecrisis hebben ons enorm parten gespeeld. Daarnaast botsen we als kleine gemeente dikwijls op onze limieten. Er is de financiële slagkracht en er is de enorme war for talent, waardoor het moeilijk is om goede specialisten te vinden en te houden. Om die redenen hadden we zeker meer kunnen doen.

Toch staat er heel wat in de steigers, zoals de heraanleg van grote straten, een plan voor onze globale ruimtelijke ordening, de verschillende masterplannen voor de Plesj, onze gemeentelijke gebouwen en voor de sportsite, en de daling van het energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen. De lijst gaat maar door.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Als we Liedekerke willen uitbouwen tot een bruisende, mooie, groene, veilige en propere gemeente, moeten we vooreerst onze eigen gemeentelijke diensten versterken. We hebben fantastisch gemeentepersoneel, maar moeten met een te kleine ploeg bergen verzetten. Tegelijk moeten we samen met onze inwoners vooruitdenken. Hoe moet Liedekerke er in 2035 uitzien? Samen moeten we werk maken van een beleidsplan dat de bevolkingstoename opvangt, voor betaalbaar wonen zorgt, dat de groene ruimte voor onze inwoners vrijwaart, projectontwikkelaars geen vrij spel geeft en de waterproblematiek rond de Dender en de stationsbuurt kordaat aanpakt.”