havicrem.jpg

Havicrem moet ex-directeur opnieuw in dienst nemen na procedurefouten

vrij 10 jan 2020

Intercommunale Havicrem moet ex-directeur Frank De Bock opnieuw in dienst nemen. Dat oordeelt de Raad van State. Die zegt dat er procedurefouten gemaakt zijn in de tuchtprocedure die al jaren aansleept tegen de man. De Bock wil zelf graag opnieuw aan de slag bij Havicrem, maar dat ziet de intercommunale niet zitten.

Eind 2015 wordt de toenmalige secretaris-directeur Frank De Bock van Havicrem om dringende redenen aan de kant geschoven. De man wordt beticht van gesjoemel. Hij zou onder meer de betaalkaart van de intercommunale gebruikt hebben voor privéaankopen. De Bock vecht zijn ontslag aan bij de Raad van State en toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

Volgens de minister wordt de verkeerde procedure gebruikt en ze schroeft het ontslag van De Bock dan ook terug. Havicrem start nadien een tweede procedure op, maar de De Bock trekt opnieuw naar de Raad van State. Die oordeelt dat ook nu het ontslag niet volgens het boekje is verlopen. De Raad van State zegt dat de man opnieuw in dienst genomen moet worden. 

"In dit dossier zijn geen winnaars, alleen maar verliezers. Ik kijk er wel naar uit om opnieuw de vereniging en het bestuur te kunnen bijstaan. Ik ken de sector heel goed en vond het enorm boeiend om het crematorium (in Zemst, nvdr.) te realiseren. Ik vind het nog altijd een boeiende uitdaging om het project, in een steeds moeilijker economische context, verder uit te bouwen", zegt De Bock.

Maar of De Bock terug aan de slag kan, is nog maar de vraag. Havicrem is namelijk een procedure opgestart om de man preventief te schorsen. Daarmee wil de intercommunale beletten dat de man komt opdagen. Ze gaat ook met advocaten de nodige stappen ondernemen. De Bock zelf beweert dat de vele procedures Havicrem met een financiële kater van meer dan een miljoen euro opzadelen.