Onze grootste watersalamander, de kamsalamander, heeft het moeilijk. In Dorent, een natuurgebied op de grens tussen Zemst en Vilvoorde, zijn de salamanders evenwel aan een opmars bezig. Het Agentschap Natuur en Bos zegt dat de Sigmawerken daarin een belangrijke rol speelden.
Zeldzame kamsalamander voelt zich goed in Dorent
Het Sigmaplan moet Vlaanderen beter beschermen tegen wateroverlast. In het kader van dat plan gaf het Agentschap Natuur en Bos het natuurgebied Dorent een make-over tot wetland, zodat bij hevige regenval het gebied veel water kan opnemen.
Poelen werden hersteld, er werden bijkomende poelen gegraven en vervuild slib werd opgeruimd. Werken die lonen want de zeldzame kamsalamander doet het goed in de Dorent, blijkt uit het onderzoek van het Agentschap Natuur en Bos. In de acht onderzochte waterpartijen werden 4.532 amfibieën gevangen waarvan 1225 kamsalamanders en deze zaten verspreid over alle bemonsterde poelen. Wanneer de schattingen van de acht opgevolgde poelen worden opgeteld, komen we tot een populatie van 6.217 kamsalamanders.
Behalve de kamsalamender doen ook andere dieren het goed in de natte natuur van de Dorent.