Bijlange niet iedereen doet aangifte bij de politie wanneer hij of zij slachtoffer is van een misdrijf. Dat blijkt uit een bevraging van de politiezone Zennevallei bij de inwoners van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. 1.275 inwoners namen daaraan deel. De politie roept op om steeds aangifte te doen, ook als er niets gestolen is.
Politie Zennevallei roept op: "Doe aangifte van misdrijf"
Volgens de bevraging van de politiezone Zennevallei zouden 8 op de 10 inwoners de politie verwittigen bij een woninginbraak. Wanneer het om een poging gaat, daalt dat cijfer tot 6 op 10. Ook bij diefstal van een vervoersmiddel doet niet iedereen aangifte. Bij een autodiefstal stap nog driekwart naar de politie. Bij een inbraak in de wagen doet iets meer dan de helft aangifte. Wanneer een fiets of een bromfiets gestolen wordt, meldt respectievelijk de helft en een kwart van de ondervraagden dat.
Ook slachtoffers van diefstal melden zich niet altijd. Bij diefstal met geweld doet 63 procent aangifte, bij diefstal zonder geweld 58 procent. Bij vluchtmisdrijf, lichamelijk geweld en oplichting via het internet schakelt minder dan de helft de politie in. Toch dringt de politie erop aan dat alle slachtoffers van misdrijven zich melden. Zo kan de politie linken leggen met andere feiten, de criminaliteit in kaart brengen of nieuwe sporen vaststellen.