Ze zijn mooi om naar te kijken, maar schadelijk voor mens en andere planten. Aan de bedrijvenzone Cargovil in Vilvoorde palmt de reuzenberenklauw de oevers van de Zenne in, in het stadscentrum is er dan weer een invasie van de Japanse duizendknoop. “Vooral de reuzenberenklauw is gevaarlijk voor de mens”, zegt Koen Es van Plantentuin Meise.
Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop overwoekeren Vilvoordse oevers
Zowel de reuzenberenklauw als de Japanse duizendknoop zijn uitheemse planten. “Ze groeien heel snel. De reuzenberenklauw kan op een jaar tot wel 2.000 nakomelingen voortbrengen. Ze nemen enorm veel plek in en verstikken zo eigenlijk de inheemse plantensoorten”, zegt Koen Es van Plantentuin Meise.
Maar de plant is ook gevaarlijk voor de mens. “Het sap van de reuzenberenklauw kan zware brandwonden veroorzaken. Als je ze wil verwijderen, moet je dus altijd goed opletten dat je goed beschermd bent”, zegt Es. Als het sap aan de ogen komt kan het zelf tot blijvende blindheid leiden.
De reuzenberenklauw woekert het meest langs de oevers van de Zenne aan Cargovil en richting het centrum van Eppegem. De Vlaamse Waterweg heeft de opdracht gegeven om de planten te vernietigen. “Dat is een werk van lange adem. Je moet de planten helemaal uitgraven, vaak jaren aan een stuk. De Japanse duizendknoop is mogelijk nog hardnekkiger omdat het heel sterke wortels die zelf door muren en asfalt kunnen groeien”, besluit Es.