Hapje met gemarineerde zalm (Citroen-honing zalm met “ snabb gurka”)
Ingrediënten:
- een stuk zalmfilet van 200g
- 1 el honing
- el citroensap
- peper en zout
Voor de komkommer:
- 1/3 komkommer
- 2 el witte azijn
- 2 el suiker
- 2 el water
- eetlepel grove mosterd
- een beetje dille, grof gehakt
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Plaats de zalm op een bord.
- Kruid de zalm met peper en zout.
- Meng de honing en citroensap en verdeel dit over de zalm.
- Bak de zalm in een voorverwarmde oven op 120°C ongeveer 10 min tot dat de zalm net gaar is.
- Schil en snijd de komkommer in heel dunne plakjes.
- Meng azijn, suiker, water, mosterd en dille in een gepaste kom.
- Kruid met een beetje peper en zout. Plaats de komkommer in de marinade en meng goed.
- Laat de komkommer marineren tot de zalm gaar is.
- Breek de zalm in vier stukken met behulp van een lepel en verdeel de zalm over kleine borden.
- Verdeel de komkommer mooi naast de zalm en serveer.
Hoofdgerecht: Rundsvlees met champignons en veenbessen
Crumble pistache en zout
Ingrediënten:
- 50 gr pistachenoten
- ½ theelepel grof zeezout
Bereiding:
- Hak de pistachenoten fijn en voeg zeezout toe naar smaak.
Chipjes pastinaak
Ingrediënten:
Bereiding:
- Snij de pastinaak in dunne schijfjes met een mandoline
- Frituur ze op 180 graden tot ze goudbruin zijn
Rondjes knolselder
Ingrediënten:
- ½ knolselder
- boter
- peper & zout
Bereiding:
- Snij de knolselder in dunne plakjes en duw er rondjes uit van ongeveer 2 cm
- Kook 20 min in zout water.
- Werk af met boter, peper en zout
Puree knolselder
Ingrediënten:
- ½ knolselder
- boter, peper en zout
Bereiding:
- Snij de knolselder in kleine stukken
- Kook ze 20 minuten in zout water
- Plet en werk op met boter, peper en zout
Veenbessen gelatinesaus
Ingrediënten:
- 125 ml water
- 100 gr suiker
- 175 gr diepvries veenbessen
Bereiding:
- Los het water en de suiker samen op.
- Voeg de veenbessen toe en laat opkoken.
- Als het ingekookt is weer 125 ml water toevoegen en 15 min laten koken
Parel van veenbessensaus
Ingrediënten:
- 100 gr veenbessensaus
- gr agar agar
- zonnebloemolie
Bereiding:
- Laat 100 gr gezeefde veenbessensaus inkoken met 1gr agar agar
- Zet een glas zonnebloemolie koud
- Vul een pipet met de veenbessensaus en laat druppeltjes in de koude olie vallen
- Spoel af onder koud water in een vergiet
Gepekelde ajuin
Ingrediënten:
- 4 eetl sap van rode biet
- 2 eetl witte wijnazijn
- ajuin
Bereiding:
- Voeg sap van rode biet en de witte wijnazijn samen
- Leg een paar ajuinschijfjes te weken
Rode wijnsaus
Ingrediënten:
- 4 wortelen
- 2 uien
- 2 takje tijm
- 400 ml wijn
- 4 teentjes look
- 6 blaadjes laurier
- 400 ml kalfsfond
Bereiding:
- Stoof alles samen aan in olie
- Kook de wijn in tot de helft
- Voeg de kalfsfond toe en laat weer inkoken
- Werk op met boter op kamertemperatuur en kruid af met peper en zout
Champignons
Ingrediënten:
- shimeji-champignons
- olie
- boter
- peper en zout
Bereiding:
- Bak de champignons op in een hete pan met olie, boter en peper.
- Voeg op einde zout toe.
Wijntips Wijndomein Woestijn Gooik & Dappersveld Elingen
voorgerecht
Pinot Blanc 2015 van Wijndomein Woestijn in Gooik
Belgische wijn van 3 jaar oude stokken
Eerste oogst, pelmaceratie
11,5 % alcohol
hoofdgerecht
Pinor Noir 2015 van wijndomein Dappersveld in Elingen
Belgische rode wijn van 3 jaar oude stokken
12,5 % alcohol