img_0593.jpg

Liedekerke & De Groote Oorlog

woe 15 okt 2014

De Eerste Wereldoorlog wordt momenteel op allerhande manieren herdacht en dat is ook het geval in Liedekerke. Daar bezochten de leerlingen van de basisscholen de voorbije weken de expo 'Liedekerke en de Groote Oorlog'. 

De expo vertelt het verhaal van Liedekerke tijdens de Wereldoorlog via allerlei persoonlijke getuigenissen. “Zo is er het verhaal van twee onschuldige, spelende jongens.  Volgens de Duitsers zijn het smokkelaars.  De kinderen worden onder vuur genomen, één van hen is op slag dood”, zo vertelt Paul Smet van Heemkring Liedekerke aan de jongeren.

Een ander verhaal handelt over het einde van de oorlog.  Het Duitse Leger wil nog vanuit Denderleeuw Vlaams-Brabant, en dus ook Liedekerke, binnenvallen. De munitiewagens staan klaar in het station van Denderleeuw.  Maar de aanval wordt verijdeld door Engelse soldaten die op negen november de wagons tot ontploffing brengen. 

Dit en nog vele andere verhalen ontdekken de kinderen tijdens de tentoonstelling in GC De Warande. Maar ook in het Liedekerkse straatbeeld is de Grote oorlog duidelijk aanwezig.  En dit dankzij grote herdenkingspanelen die werden ontworpen door Filip Callewaert, een student van de Liedekerkse academie.  De laatste panelen worden onthuld op 11 november en zullen een jaar rond de Sint-Niklaaskerk van Liedekerke blijven staan.