gerecht_piloten_3.png

Gerecht: bereid het Vietnamees gerecht nems uit #Regiokok 2018 (afl.2)

woe 14 feb 2018

 In de tweede aflevering van #Regiokok2018 waagden de deelnemers zich aan een Vietnamees gerecht nems. Wil je het ook proberen? Hieronder vind je alvast de nodige ingrediënten en je krijgt er ook wijntips bij van Vinea uit Gooik.

 

Ingrediënten

  • grof zeezout
  • rijstpapier
  • rijstnoedels
  • 1 Kipfilet
  • 1 Wortel, fijngehakt
  • 1 handvol sojascheuten
  • 2 pijpajuinen
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel zout
  • peper
  • 4 koffielepels limoen
  • 2 koffielepels sesamolie

 

Bereiding

1.       Kook de rijstnoedels gedurende 3 minuten in water.

2.       Mix de kip fijn en doe in een grote kom, samen met de wortel, sojascheuten, pijpajuin, vissaus, suiker, limoensap en de sesamolie

3.       Kruid met peper en zout

4.       Meng goed

5.       Week het rijstpapier in lauw water.

6.       Leg een beetje van de vulling op 1/3 rijstpapier en vouw tot een nem.

7.       Bak de nems gedurende 2 minuten op 180 graden een eerste keer.

8.       Laat ze afkoelen en bak ze nog eens gedurende 2 minuten.

 

Voor de saus

Ingrediënten

  • 4 spaanse pepers
  • 4 teentjes look
  • 2 eetlepels chilivlokken
  • 250 gr rietsuiker
  • 90 ml sushi-azijn
  • sap van 1 limoen
  • 1 koffielepel zout
  • 2 eetlepels vissaus
  • fijngesnipperde pijpajuin

 

Bereiding

1.       Leg de pepers gedurende 15 minuten in warm water.

2.       Mix de look, pepers, chili, 60 ml azijn, rietsuiker en zout.

3.       Laat indikken op een matig vuur tot stroperig wordt.

4.       Haal van het vuur en voeg de rest van de sushi-azijn, limoensap en vissaus toe.

5.       Werk af met de pijpajuin

 

Ingrediënten

  • 40 gr pinda’s
  • 3 koffielepels zwarte sesam
  • 1 koffielepel grof zeezout

 

Bereiding

Hak alles ingrediënten fijn in de mixer

 

Ingrediënten

  • 100 ml sesamolie
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • ½ teentje look
  • 1 koffielepel rietsuiker

 

Bereiding

1.       Zet 20 minuten op een laag vuurtje en haal nadien door de zeef.

 

Ingrediënten

  • 150 gr pindakaas
  • 4 eetlepels zoete chilisaus
  • 3 koffielepels sesamolie
  • Sap van anderhalve limoen

 

Bereiding

1.       Smelt de pindakaas op een laag vuurtje.

2.       Voeg de rest van de ingrediënten toe en serveer

 

 

Voor de lenterolletjes

Ingrediënten

 

  • 1 komkommer in julienne
  • 1  wortel in julienne
  • rijstnoedels
  • 1  mango in julienne
  • witte sesam
  • rijstpapier
  • gem blaadjes

 

Bereiding

 

1.       Week het rijstpapier in lauw water.

2.       Leg het op een vochtige handdoek.

3.       Bouw op met rijstpapier, een blaadje sla, komkommer, wortel, rijstnoedels en witte sesam en weer een blaadje gem. Dek toe en rol op tot een loempia.

4.       Snij schuin doormidden en serveer met verse koriander en munt, chili, olie, pindacrumble en een schijfje limoen. 

 

Wijntips 

Bij deze gerechten worden enkele heerlijke wijnen geserveerd van Vinea Gooik. Meer info vind je in de video bovenaan deze pagina.

WIJN ALS APERITIEF: Grüner Veltliner van het huis Michael Auer (Oostenrijk, 2016) / Regio: Carnuntum Höflein
 
WIJN BIJ HET GERECHT: Rheinriesling van het huis Pferschy -Seper (2015) 
 
Beiden wijnen kunnen ook geserveerd bij de nems