kook_afl_4_5.png

Gerecht: Bereid de Marokkaanse tajine uit #Regiokok 2018 (afl. 4)

zat 3 maa 2018

In de #Regiokok staat er dit weekend Marokkaanse tajine op het menu. De verpleegkundigen slaagden erin de jury te overtuigen met hun recept van dit vegetarisch gerecht. Wil je het thuis ook eens proberen? Hieronder vind je alvast het recept en serveer met de wijntips van Delhaize.

 

 

Ingrediënten

Voor de Marokkaanse tajine

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 courget
  • 2 wortelen
  • ontpitte zwarte olijven
  • rode ui
  • blik tomatenblokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 butternut pompoen
  • 40 g gember
  • 240 g kikkererwten
  • 3 soeplepels rozijnen
  • gedroogde abrikozen
  • sesamzaad
  • 250 ml groentebouillon
  • ras el Hanout
  • zwarte peper
  • 1 blokje groentebouillon
  • olijfolie
  • gerookt paprikapoeder
  • kurkuma
  • verse koriander
  •  

Voor de couscous

  • 250 g droge couscous
  • 250 ml groentebouillon
  • granaatappel
  • halve sinaasappel
  •  amandelschilfers
  • ras el Hanout

 

Voor de naanbroodjes

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 2 eetl knoflookolie
  • 2 eetl groene pesto
  • Peper en zout

 

Bereiding

Voor de tajine

  1. Verhit de  tajine op een matig vuur en doe er een scheut olijfolie in
  2. Pel de ui, snij in ringen, stoof de ringen gedurende 5 minuten
  3. Pel de look en hak de 3 tenen fijn, plet tot pulp, doe in de tajine  en roer
  4. Schil de gember en rasp fijn en meng met look en ui
  5. Voeg paprikapoeder, kurkuma, komijn en ras el hanout toe
  6. Maak 500 ml groentebouillon (250 voor de tajine en 250 voor de couscous)
  7. Schil de wortelen en snij in plakjes, doe bij de tajine
  8. Snij de butternut in stukjes en doe hetzelfde met de zoete aardappel en de courgettes
  9. Roer en giet er de groentebouillon over
  10. Voeg blik tomatenblokjes toe
  11. Voeg butternut, zoet aardappel en courgette toe
  12. Spoel de kikkererwten en doe ze in de tajine
  13. Voeg een kaneelstokje toe
  14. Bestrooi met 2/3 van de rozijnen
  15. Doe het deksel op de tajine en laat gedurende een half uur zacht sudderen
  16. Roer na een half uur zachtjes en bestrooi met de blaadjes koriander, sesamzaad en zwarte olijven en de rest van de rozijnen

 

Voor de couscous

  1. Haal de zaadjes uit de granaatappel
  2. Pers een halve sinaasappel
  3. Rooster de amandelen
  4. Doe de couscous in een kom
  5. Warm de bouillon op
  6. Voeg het sinaassap bij de bouillon en roer
  7. Voeg een eetl olijfolie toe
  8. Voeg 2 eetl knoflookolie toe
  9. Voeg 2 ras el hanout toe en meng
  10. Doe de granaatappel, de amandelschilfers bij de couscous (houd nog wat granaatappel over voor de presentatie)
  11. Werk af met koriander, munt en/of granaatappel
  12. Dien op in een mooi kommetje

 

Voor de naanbroodjes

  1. Doe de bloem en de yoghurt samen in een kom en meng met peper en zout en knoflookolie
  2. Deel het deeg in 2 delen
  3. Voeg bij één deel pesto en bij het ander deel van het deeg de harissa
  4. Meng alles goed
  5. Strooi bloem op het werkblad
  6. Rol kleine bolletjes en haal deze door de bloem
  7. Rol ze plat met deegroller
  8. Bak op de gril

 

Wijntips

Bij dit heerlijke gerecht horen ook enkele wijnen van Delhaize Groot-Bijgaarden. Meer info vind je ook in bovenstaande video.

Aperitief: Cava “Oro de Uva” (Brut) / druiven: Chardonnay, Macabeo

Hoofdgerecht: Altano Douro (Portugal, Symington) / Vinho Branco 2016