Ingrediënten
Voor de Marokkaanse tajine
- 2 zoete aardappelen
- 1 courget
- 2 wortelen
- ontpitte zwarte olijven
- rode ui
- blik tomatenblokjes
- 4 teentjes knoflook
- 1 butternut pompoen
- 40 g gember
- 240 g kikkererwten
- 3 soeplepels rozijnen
- gedroogde abrikozen
- sesamzaad
- 250 ml groentebouillon
- ras el Hanout
- zwarte peper
- 1 blokje groentebouillon
- olijfolie
- gerookt paprikapoeder
- kurkuma
- verse koriander
-
Voor de couscous
- 250 g droge couscous
- 250 ml groentebouillon
- granaatappel
- halve sinaasappel
- amandelschilfers
- ras el Hanout
Voor de naanbroodjes
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g Griekse yoghurt
- 2 eetl knoflookolie
- 2 eetl groene pesto
- Peper en zout
Bereiding
Voor de tajine
- Verhit de tajine op een matig vuur en doe er een scheut olijfolie in
- Pel de ui, snij in ringen, stoof de ringen gedurende 5 minuten
- Pel de look en hak de 3 tenen fijn, plet tot pulp, doe in de tajine en roer
- Schil de gember en rasp fijn en meng met look en ui
- Voeg paprikapoeder, kurkuma, komijn en ras el hanout toe
- Maak 500 ml groentebouillon (250 voor de tajine en 250 voor de couscous)
- Schil de wortelen en snij in plakjes, doe bij de tajine
- Snij de butternut in stukjes en doe hetzelfde met de zoete aardappel en de courgettes
- Roer en giet er de groentebouillon over
- Voeg blik tomatenblokjes toe
- Voeg butternut, zoet aardappel en courgette toe
- Spoel de kikkererwten en doe ze in de tajine
- Voeg een kaneelstokje toe
- Bestrooi met 2/3 van de rozijnen
- Doe het deksel op de tajine en laat gedurende een half uur zacht sudderen
- Roer na een half uur zachtjes en bestrooi met de blaadjes koriander, sesamzaad en zwarte olijven en de rest van de rozijnen
Voor de couscous
- Haal de zaadjes uit de granaatappel
- Pers een halve sinaasappel
- Rooster de amandelen
- Doe de couscous in een kom
- Warm de bouillon op
- Voeg het sinaassap bij de bouillon en roer
- Voeg een eetl olijfolie toe
- Voeg 2 eetl knoflookolie toe
- Voeg 2 ras el hanout toe en meng
- Doe de granaatappel, de amandelschilfers bij de couscous (houd nog wat granaatappel over voor de presentatie)
- Werk af met koriander, munt en/of granaatappel
- Dien op in een mooi kommetje
Voor de naanbroodjes
- Doe de bloem en de yoghurt samen in een kom en meng met peper en zout en knoflookolie
- Deel het deeg in 2 delen
- Voeg bij één deel pesto en bij het ander deel van het deeg de harissa
- Meng alles goed
- Strooi bloem op het werkblad
- Rol kleine bolletjes en haal deze door de bloem
- Rol ze plat met deegroller
- Bak op de gril
Wijntips
Bij dit heerlijke gerecht horen ook enkele wijnen van Delhaize Groot-Bijgaarden. Meer info vind je ook in bovenstaande video.
Aperitief: Cava “Oro de Uva” (Brut) / druiven: Chardonnay, Macabeo
Hoofdgerecht: Altano Douro (Portugal, Symington) / Vinho Branco 2016