gerecht_eirini_-_moussaka.png

In Asse gekruid: Griekse moussaka

zat 6 maa 2021

Eirini Dimitrakopoulou uit Asse heeft Griekse roots en bereidt dan ook het nationale gerecht van Griekenland: moussaka. En voor de vegetariërs of veganisten onder jullie geeft ze enkele extra tips zodat iedereen van dit gerecht kan smullen.

 

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • Aardappelen 240 g
  • Aubergines 320 g
  • Kaseri kaas (alternatief: mozzarella)  60 g
  • Kefalotiri kaas (alternatief Parmezaan) 60 g
  • Olijfolie

 

Voor het gehakt

  • Gehakt natuur (tijdens de workshop gebruiken we rundsgehakt) 200 g of Sojabrokken droog 90 g
  • Rode ajuin 50 g
  • Gehakte peterselie
  • Tomatenpuree 15 g
  • Zout, peper, nootmuskaat, kaneel, tijm, een beetje suiker
  • Optioneel rode wijn

 

Voor de Griekse Bechamel

  • Volle melk 300ml
  • Roomboter 18 g
  • 1 Ei
  • Bloem 27 g
  • Zout, nootmuskaat, peper

 

Vegan Bechamel

  • Vegan room 100ml en  vegan melk 200ml
  • Plantaardige boter 18 g
  • Bloem 27 g
  • Zout, nootmuskaat, peper

 

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd deze in de lengte in dunne plakken van ca 5 mm.  
  • Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken van ca 5 mm.
  • Verhit een pan met olijfolie en bak de aardappelen en aubergines mooi goudbruin. Laat deze uitlekken op een grill/rooster met hieronder keukenpapier.
  • Rasp de twee kazen samen in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

 

Gehakt

Hak de rode ajuin in kleine blokjes. Bak de ajuin een paar minuten in een pan en voeg daarna het gehakt toe. Voeg zout, peper, nootmuskaat, kaneel, peterselie en tijm toe. Laat het een beetje bakken en voeg dan tomatenpuree, een beetje suiker en voldoende water toe en laat dit 15 minuten pruttelen tot een mooi geheel en er geen extra vocht meer is.

** Bij vegetarische en veganistische versies gebruiken we sojabrokken ipv gehakt.

Kook de sojabrokken in een pot met voldoende water, zout en peper gedurende ongeveer 10 minuten. Spoel de soja en pers het overtollige vocht eruit. Bak de sojabrokken in een pan op dezelfde manier als het gehakt.

Griekse Bechamel

Verhit  de melk, behalve 100ml, in een pot. Voeg de boter, zout, peper en nootmuskaat toe en meng zachtjes met een klopper. Neem en kom en meng hierin de 100ml koude melk met de bloem en de eieren tot één geheel. Wanneer de warme melk begint te koken, verwijder deze van het vuur en meng hieronder de koude melk met bloem en eieren. Zet de pot terug op een matig vuur en blijf roeren tot het een mooi luchtige saus wordt.

**Veganistische bechamel :  Doe net hetzelfde als bij de gewone bechamel maar zonder eieren en bij de vegan bechamel ook zonder de room/melk.

Samenstelling Moussaka

In een grote ovenschaal maken we laagjes. Eerst met de aardappelen, daarna de aubergines, dan het gehakt, de bechamel en als laatste een laag kaas. Vergeet niet tussen elke laag zout, peper en kaas te strooien.

Zet de schaal in de oven voor ongeveer 30 minuten op 180 graden, tot het mooi gegratineerd is.  Laat de moussaka 5 tot 10 minuutjes staan alvorens te serveren. Smakelijk! Eirini

Wie is Eirini Dimitrakopoulou?

Klik hier voor een kennismaking met Eirini.