feesttaart_vader_en_dochter.png

10 jaar RINGtv-KOK: Pajotse Jocondetaart voor 25 jaar RINGtv (vader en dochter)

zat 28 maa 2020

Dubbel feest dit jaar op jouw zender: RINGtv viert dit jaar haar 25ste verjaardag én er is de jubileumeditie van 10 jaar RINGtv-KOK. Lang moesten we niet nadenken vooraleer we besloten om alle kookduo’s in de voorrondes een feesttaart voor RINGtv te laten maken. Vader Luc en dochter Lina gebruikt een streekproduct en creëerden een Pajotse Jocondetaart met speculoosbodem.

Ingrediënten voor de vulling:

- 200 gr platte kaas
- 200 gr mascarpone
- 3,3 dl room (vetgehalte 35%)
- 1 dopje Kirsch
- 3 el bloemsuiker
- citroenrasp

- Bereiding: start de mixer traag op. Klop alle ingrediënten op en bewaar in een spuitzak in de koelkast.

Ingrediënten voor de taart:

- 200 gr bloemsuiker
- 60 gr suiker
- 210 gr amandelpoeder
- 60 gr bloem
- 250 gr eieren
- 250 gr eiwitten
- 40 + 100 gr gesmolten boter
- 14 speculoosjes

Bereiding van de taart:

- bedek de bakplaat met boter en bloem
- Mix de eieren op volle snelheid
- Voeg bloemsuiker en amandelpoeder toe aan de eieren
- Daarna ook de gesmolten boter en de bloem
- Scheid de eiwitten in aparte kommetjes
- Klop ze op, voeg een snuifje zout de de suiker toe
- Blend de speculoos en voeg 100 gram gesmolten boter toe
- Breng de speculooscrumble in de beboterde vorm en duw goed aan. Bewaren in de koelkast!
- Meng de eiwitten onder het beslag, in twee delen (mixer iets zachter zetten)
- Stort het beslag uit op de bakplaat en laat 10 tot 15 minuten bakken op 200 graden.
- Haal de koek uit de oven, stort op een propere handdoek en snijd cirkels uit. De rest gaat de oven weer in.

Ingrediënten voor en bereiding van de compote van krieken:

- krieken
- kriekenbier
- honing
- Kirsch
- confituur
- frambozen

- Giet de krieken af, giet het sap in een pannetje.
- Voeg een halve fles kriekbier toe en laat inkoekn
- Karameliseer twee eetlepels honing in een pan.
- Voeg de krieken toe aan de honing, net zoals twee eetlepes sap met bier en een dopje Kirsch
- Zeef de krieken en voeg de siroop bij het sap.
- Voeg aan één deel van het sap gelatine toe
- Hak de krieken fijn, voeg 2 eetlepels confituur toe en bewaar in de koelkast.
- Snijd de frambozen in twee

Opbouw van de taart:

- speculooscrumble
- vulling
- joconde (insmeren met kriekensap)
- vulling
- krieken en frambozen
- joconde (insmeren met kriekensap)
- vulling
- krieken en frambozen
- joconde (insmeren met kriekensap)
- vulling volledige taart
- fruit

Bekijk hier de voorronde met de Pajotse Jocondetaart.