feesttaart_leraars.png

10 jaar RINGtv-KOK: Lingot d’Or taart voor 25 jaar RINGtv (leraars)

zat 28 maa 2020

Dubbel feest dit jaar op jouw zender: RINGtv viert dit jaar haar 25ste verjaardag én er is de jubileumeditie van 10 jaar RINGtv-KOK. Lang moesten we niet nadenken vooraleer we besloten om alle kookduo’s in de voorrondes een feesttaart voor RINGtv te laten maken. Leraars en broers Dirk en Geert haalden alles uit de kast en scoorden met deze heerlijke Lingot d’Or.

Ingrediënten:

- Bladerdeeg Delhaize (met boter)
- Melk
- Maïzena
- Eigeel
- Kristalsuiker
- Vers fruit
- Eiwit
- Vanillestok

Bereiding:

Bladerdeeg:
- Snij een rechthoek uit het bladerdeeg van 13 x 22 cm
Snij banden van 2 cm dik om de boord te vormen
- Leg de rechthoek op een bakplaat en doorprik het bladerdeeg volledig
- Omzoom de randen met een dubbele band (bevochtig met water om aan elkaar te plakken), deze randen hoef je niet te doorprikken.
- Bak af: 20 minuten op 200°C en laat afkoelen

Witte chocolade:
- Laat witte chocolade smelten en wrijf de binnenzijde van het afgebakken bladerdeeg hiermee in. Geen te dikke laag smeren, dit dient enkel om te verhinderen dat het bladerdeeg wak zou worden.
- Laat afkoelen

Crème Anglaise:
- Laat 250 ml melk koken met een halve uitgeschraapte vanillepeul
- Doe het volgende in een kom: 3 eigelen, 20 g maïzena en 55 g kristalsuiker. Klop dit geheel “wit”
- Doe een deeltje van de warme melk hierbij en goed mengen
- Doe dit mengsel weer bij de melk en laat opkoken, blijf rustig roeren om aanbranden te voorkomen. Haal de vanillepeul er uit.
- Stort dit mengsel uit en laat afkoelen.
- Klop 100 ml slagroom op (minstens 40% vetgehalte)
- Meng dit mengsel met 200 g van de Crème Anglaise

Vers fruit:
- Aardbeien, frambozen, ananas, blauwe bessen klaar zetten

Meringue:
- 200 g eiwit stevig opkloppen
- 300 g kristalsuiker aan toevoegen in 3 tijden
- Doe het mengsel in een spuitzak

Opbouw van de taart:
- Leg een laag Crème Anglaise op de taartbodem
- Schik fruit in het midden. Gebruik de aardbeien om een soort van “dam” te bouwen rondom.
- Druk het fruit goed aan
- Sluit bovenaan af met aardbeien
- Spuit banden meringue op dit geheel
- Strijk de meringue gelijk met een paletmes
- Kleur het geheel met een bunzenbrander

Bekijk hier de voorronde met de Lingot d'Or van de leraars.