De finale van 10 jaar RINGtv-KOK was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Onze finalistenduo’s kregen de opdracht om een gastronomisch diner van vier gangen te serveren aan een jury en een een aantal gasten. Vader Luk en dochter Lina wonnen de wedstrijd en mogen zich The Best Ever noemen. Misschien zaten hun bereidingen van langoustines daar voor iets tussen? Maak hun gerecht hier zelf na!
10 jaar RINGtv-KOK: koude en warme langoustines (vader en dochter, The Best Ever)
Ingrediënten voor de tartaar van langoustine:
- Verse langoustines
- 1 sjalot
- Olijfolie
- 1 limoen
- kruiden: peterselie, peper en zout
Bereiding van de tartaar:
- Hak de sjalot fijn
- Maak de langoustines schoon en verwijder het darmkanaal
- Hak ze tot een tartaar met een scherp, koud mes
- Voeg een scheutje olijfolie toe, net zoals limoensap en zeste van limoen
- Voeg tot slot ook wat peterselie toe. Kruid voldoende.
Ingrediënten voor de garnituren:
- Fijne rijstnoedels
- 250 dl zonnebloemolie
- Kruiden: zout en voor de kleur: cayenne, Italiaanse kruiden of chilikruiden
- 1 groene appel
- een bot radijzen
- 1/4de komkommer met schil
- appelazijn
- limoensap
- peper
Bereiding van de garnituren:
Noedels:
- Verwarm zonnebloemolie in een plan en frituur hierin je rijstnoedels.
- Bestrooi de gefrituurde noedels met zout en pikante kruiden (cayenne of chili)
Kleurige parels :
- Snijd parels (5 mm) uit groene appel, komkommer en radijs
- Laat deze parels marineren in appelazijn en peper
Koude saus :
- Maak een jus door het restje appel en komkommer te mixen met een scheut appelazijn en limoensap.
- Proeven voor een goede zuurbalans en afkruiden met peper !
Dresseren van de tartaar :
- Schik de tartaar van langoustines in een diep bordje of kommetje (eventueel met behulp van een ronde uitsteekvorm).
- Giet de koude saus rondom en schik de kleurige parels eromheen.
- Bovenop de langoustines schik je de gefrituurde, gekruide noedels.
Ingrediënten voor de warme langoustines:
- 1 grote langoustine per persoon
- 1 rijpe mango
- rijstpapier
- zonnebloemolie
- gember
- citroengras
- limoensap
- tomatenpuree
- room
- boter
- sjalot
- appelazijn
- gemalen kroepoek als paneermeel
- kruiden: chili, kardemom, gemalen korianderzaadjes, peer en zout
Voor de garnituur:
- de helft van de mango versnijden in blokjes van 1 op 1 cm
- rijstpapier frituren in zonnebloemolie
Voor de saus:
- Langoustinejus : aangebakken schalen van langoustines met tomatenpuree, gember en citroengras
- Blussen met witte wijn en even laten doorkoken
- Het geheel na afkoelen zeven
- De room toevoegen en even laten inkoken
- Monteren met een klontje boter met mixer en kruiden
Voor de mangochutney:
- Sjalot stoven
- De 2e helft van de mango fijn hakken
- Op smaak brengen met de chili, kardemompoeder en gemalen korianderzaadjes en de appelazijn met limoensap
Bereiding van de langoustines :
- De langoustines in de gemalen kroepoek paneren
- Bakken in zonnebloemolie