Onze professoren Katia en Francis kozen voor een bijzonder nagerecht in hun halve finale tijdens 10 jaar RINGtv-KOK en daar was een goede reden voor. Francis heeft affiniteit met Hongarije en maakte Gundelpalatchinka ofwel Hongaarse pannenkoeken. “Zijn eerste lief was een Hongaarse,” fluisterde Katia de jury toe. “Maar toch mocht ik dit gerecht nooit eerder maken,” voegde Francis daar fijntjes aan toe. Tijd om dat even recht te zetten.
10 jaar RINGtv-KOK: gundelpannenkoeken (professoren)
Ingrediënten voor en bereiding van het pannenkoekbeslag:
- 2 eieren
- 400 ml volle melk
- 150 gram bloem
- een snuifje zout
- vanillesuiker
- 40 gram suiker
- 30 gram gesmolten boter
- een scheutje olie
- 1 opgeklopt eiwit
Meng alle ingrediënten en roer het opgeklopte eiwit op het eind door het beslag. Laat het beslag koud worden in de koelkast vooraleer je de pannenkoeken bakt.
Ingrediënten voor en bereiding van de vulling van de pannenkoek:
- Bereid de okkernoten: hak of plet ze in twee diktes: de ene iets fijner, de andere iets grover.
- Laat rozijnen weken in de rum
- Schenk in een koekenpan een bodempje water en voeg kristalsuiker toe naar smaak
- Voeg zeste van citroen toe en ook de geweekte rozijnen
- Voeg de noten toe, werk naar smaak af met een scheutje room
- Laat alles inkoken tot een pasta
- Laat volledige noten karamelliseren
Ingrediënten voor en bereiding van de chocoladesaus:
- Warm melk op samen met chocolade (minstens 70 procent), boter en een snuifje geparfumeerde paprika
Afwerking:
- Bestrijk de pannenkoeken met de nootjespasta, rol ze op en giet de chocoladesaus er over.