Vader en dochter Luk en Lina wonnen de editie van Juniorkok in 2015 en staan in deze jubilieumeditie van 10 jaar RINGtv-KOK stevig hun mannetje. Dat bewijzen ze ook in de halve finale. Als opdracht voor het voorgerecht moesten ze de jury escargots in 't groen voorschotelen. En zoals we hen kennen gaven ze hun eigen draai aan deze klassieker. Watertand en probeer dit vooral zelf thuis eens te maken. Spijt krijg je niet!
10 jaar RINGtv-KOK: escargots in 't groen (vader en dochter)
Ingrediënten:
Voor de escargots in ’t groen:
- 1 blik escargots (van Delhaize)
- Een grote bos verse kruiden waaronder waterkers, kervel, peterselie, spinazie en verse dragon
- Scheut witte wijn
- Scheut olijfolie
- 1 teentje look
Voor de versiering:
- paar takjes/blaadjes van de verse kruiden opzij houden
- 100 gr zeekraal
- 1 rode ui of sjalot
- Suiker
- Azijn
- Scheut water
Voor de Aïoli-dressing:
- 1 lookteentje, 1 eigeel, olie, citroen, peper en zout
Voor de zoute wafel:
- 12g verse gist, 2cl lauw water, 315 g bloem, 25 cl melk, 2 eieren, een snufje zout
- 100g gesmolten boter
- Optioneel : 2 blaadjes Nori papier (Japans zeewier)
Bereiding:
Bereiding van het wafelbeslag:
- Los de gist op in het lauw water
- Vermaal het Nori papier in een cutter tot fijn poeder
- Stort de bloem in een ruime kom en meng er de melk, de eieren en het zout onder. Aan dit beslag voeg je de gist toe en tot slot de gesmolten boter en het poeder van Nori papier.
- Laat het beslag rusten met een handdoek over (minstens 1 uur)
- Bak de wafels
Bereiding van de kruidencoulis:
- Blancheer de kruiden in ruim water. Hou een beetje kookvocht opzij voor een gladde coulis. Spoel de kruiden onmiddellijk onder koud water om de groene kleur te fixeren. Voeg een beetje olijfolie en een gesnipperd teentje look toe en blend het geheel tot het mooi glad oogt. Kruid af met peper en zout.
Bereiding van de escargots:
- Bak 24 escargots in boter met een scheut witte wijn. Voeg een deel van de groene kruidencoulis toe zodat de escargots omgeven zijn door een laagje coulis.
Decoratie:
- Blancheer de zeekraal
- Bereid de aïoli: hak 1 lookteentje, voeg 1 eigeel, olie, citroen toe en kruid af met peper en zout
- Laat de zoetzure rode ui/sjalot opkoken in suikerwater met azijn
Dresseren:
- Zorg voor een trendy plankje of een donker plat bord
- De wafel dient als basis
- In de vakjes willekeurig gebakken escargots schikken
- De overige vakjes vullen met de fijne blaadjes en takjes verse kruiden, de gebakken rode ui/sjalot, gebakken look, zeekraal en een paar toefjes aïoli
- De rest van de groene kruidencoulis (lauw) in een kommetje schenken en samen opdienen