Uit onderzoek blijkt volgens de partij dat het percentage Vlamingen in de Rand nog nooit zo laag was en dat sinds N-VA-minister Ben Weyts de bevoegdheid kreeg over de Vlaamse Rand de situatie op het terrein er alleen maar op achteruit gegaan is. De partij verwijst hierbij naar de meest recente cijfers van Kind en Gezin waaruit blijkt dat nog slechts een minderheid (46,8 procent) van de jonge gezinnen er Nederlands spreekt. In de zes faciliteitengemeenten is dat nog slechts 8 procent. Meer dan het aantal Franstaligen zit vooral het aantal gezinnen dat thuis geen van beide landstalen spreekt in de lift.
Om het tij te keren dient de Vlaamse overheid volgens het Vlaams Belang meer te investeren in een lokaal woonbeleid dat Nederlandstaligen ondersteunt om in de Rand te blijven wonen. De partij wil met name dat de middelen van Vlabinvest, het agentschap dat betaalbare woningen voorziet voor mensen in de Rand, fors worden opgetrokken. Terwijl de 39 Vlabinvestgemeenten jaarlijks duizenden nieuwe inwoners krijgen, werden er vorig jaar amper 118 woongelegenheden gecreëerd. Dat zijn gemiddeld drie woongelegenheden per gemeente wat niet meer dan een druppel is op een oververhitte plaat", aldus Van Grieken.
In een reactie laat Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, weten dat het probleem van de sociale verdringing in deze regio inderdaad zeer reëel is. "Ik merk ook in mijn eigen gemeente Beersel dat jongeren het zich in een aantal gevallen niet kan permitteren om hier te kunnen blijven wonen", aldus Weyts. De minsiter steunt de vraag voor meer middelen aan Vlabinvest, maar wijst er tevens op dat de provincie Vlaams-Brabant hiervoor sinds enkele jaren bevoegd is. "We hebben indertijd het rollend fonds samen met een forse financiële injectie aan hen overgedragen", aldus Weyts.
De manier om de sociale verdringing tegen te gaan is volgens Weyts ingrijpen op de private markt. Hij wil de voorrangsregeling uit het Grond- en Pandendecreet die enkele jaren geleden vernietigd werd terug herstellen. De N-VA gaat via Lorin Parys hiervoor nog dit jaar in het Vlaamse parlement een voorstel indienen. "Op die manier willen we bereiken dat een private ontwikkelaar een deel van de kavels uit een grote verkaveling exclusief voorbehoudt voor jonge gezinnen met een middenklasse-inkomen die een band met de gemeente of regio kunnen aantonen", aldus Weyts.