emmanuel_vandenbosch.jpeg

Vaste Commissie voor Taaltoezicht: "Taalwetgeving moet worden nageleefd, ook in zorginstellingen"

maa 18 dec

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht ziet de kennis van het Nederlands in zorginstellingen al jaren achteruit gaan en benadrukt dat de taalwetgeving moet worden nageleefd. Dat zegt voorzitter Emmanuel Vandenbossche naar aanleiding van het overlijden van baby Cisse die bij zijn grootouders in Roosdaal verbleef. De baby werd door de hulpdiensten van het Erasmusziekenhuis in Brussel afgevoerd naar het Koningin Fabiolaziekenhuis in Brussel, nadat hij onwel werd. Zijn ouders kwamen meteen ter plaatse. Maar in het Koningin Fabiolaziekenhuis, een tweetalige zorginstelling, was niemand op de spoeddienst Nederlandskundig. Niemand kon de familie dus uitleggen wat er was gebeurd.

 

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht kijkt toe of de taalwetgeving wordt nageleefd. “Mocht elke overheid die iets te maken heeft met de bestuurstaalwet haar bevoegdheid of haar opdracht ten volle uitvoeren, zouden zulke schrijnende situaties niet voorkomen,” zegt Emmanuel Vandenbosch.

Begin dit jaar nam federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) alvast de maatregel dat patiënten aan de 112 kunnen vragen om naar een Nederlandstalig ziekenhuis gebracht te worden. Dat kan indien de reistijd niet langer dan 12 minuten duurt en het ziekenhuis voldoende plaats heeft. “Maar de kern van het probleem is dat Vlamingen én Brusselaars toegang moeten hebben tot tweetalige dienstverlening,” vindt Vlaams minister bevoegd voor Brussel Benjamin Dalle (cd&v). Hij wil dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel taalkennisvereisten koppelt aan erkenningen en subsidiëringen. “Bij de erkenning en subsidiëring van tweetalige zorginstellingen moet de GGC nakijken of de vereiste talenkennis waargemaakt kan worden.”