Van de Vlaams-Brabantse KMO’s en zelfstandigen die vóór corona nog in goede gezondheid verkeerden, beschikken 2 op 10 over onvoldoende eigen reserves om de coronacrisis te overleven. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon in opdracht van zelfstandigenorganisatie Unizo. Zelfs de Vlaamse en federale steunmaatregelen zijn voor de bedrijven vaak niet voldoende.
2 op de 10 Vlaams-Brabantse KMO’s vechten om het hoofd boven water te houden
Het gaat in totaal om zo’n 27.500 ondernemingen. Verontrustende cijfers vindt Unizo. Zeker omdat de bedrijven die voor de coronamaatregelen al in slechte papieren zaten, niet zijn meegerekend. “Ondanks alle steunmaatregelen blijft het voor velen knokken om te overleven, ook voor zij die voor de coronacrisis financieel gezond waren”, waarschuwt Elke Tielemans, directeur van Unizo Vlaams-Brabant en Brussel. “Kleine en middelgrote ondernemingen worden harder getroffen omdat ze vaak een kleinere buffer hebben en minder beroep kunnen doen op externe financiering. We moeten hier bijzonder alert voor blijven, anders dreigt een economisch bloedbad in onze provincie.”
De extra financiële steun die de regeringen in ons land gegeven en hebben en nog beloven, maakt volgens Unizo wel een fundamenteel verschil. De zelfstandigenorganisatie doet ook een oproep aan consumenten om te winkelhieren en wil ook dat ondernemers hun business kritisch bekijken. Tot slot roept het de overheden op om goed na te denken voor ze strengere coronamaatregelen nemen. “Streng genoeg om een tweede lockdown te vermijden, maar voorzichtig genoeg om de al zwaar getroffen ondernemers voldoende zuurstof te geven”, besluit Elke Tielemans.