Diverse overheden en milieuorganisaties lanceren het Plan Vliegend Hert. Dat moet bestaande stukken groen rond het Zoniënwoud met elkaar verbinden. Naast de gemeenten Hoeilaart, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren doen ook de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de Regionale Landschappen mee aan het project.
Plan Vliegend Hert moet groen rond Zoniënwoud met elkaar verbinden
Door één aangesloten natuurgebied te creëren willen de partners de biodiversiteit meer kansen bieden. Het vliegend hert, de mascotte van het project en de grootste kever van Europa, voelt zich weliswaar thuis tussen Halle en Leuven, maar ondervindt de nodige natuurlijke hindernissen.
“Om te kunnen uitbreiden heeft het vliegend hert een aaneengesloten leefgebied nodig, precies wat Plan Vliegend Hert wil bereiken", zegt Aline Degreef, schepen van Duurzaamheid in Sint-Genesius-Rode. "Als de kever zorgeloos van Tervuren naar Sint-Genesius-Rode kan vliegen, is het project geslaagd.” De ultieme droom is op termijn de drie Brabantse wouden - Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud - met elkaar te verbinden tot één landschap.
Ook de natuurorganisaties trekken mee aan de kar. “Samen willen we de komende jaren de bestaande stukken natuur met elkaar verbinden door te werken aan meer bos, hagen en bomenrijen, door poelen te graven en onze natuurgebieden uit te breiden”, benadrukt Philippe Verdegem, voorzitter van Natuurpunt Rode-Linkebeek.
Er wordt ook gerekend op de inwoners om hun steentje bij te dragen tot de realisatie van nieuwe natuurverbindingen. Op de website www.planvliegendhert.be vinden inwoners tips en adviezen om de eigen tuinen een 'natuurlijke make-over' te geven. Er worden in dit verband ook praktische tuincursussen georganiseerd.