Vanmiddag is het Passiekruis vertrokken op zijn tocht van Merchtem naar Ieper. Het kruis is het symbool van De Passie, een eigentijdse evocatie van het lijdensverhaal van Christus. In 2014 werd De Passie voor het eerst opgevoerd in Merchtem, dit jaar verhuist het evenement naar Ieper.
De Passie trekt van Merchtem naar Ieper
Kruis krijgt prominente rol
"Op 19 maart vindt de tweede editie van De Passie in Ieper plaats. En ons kruis dat we twee jaar geleden gebruikt hebben, krijgt een prominente rol, ook daar in Ieper", vertelt organisatrice Leen Merckx. "Natuurlijk moest dat kruis daar geraken. En dus hebben we samen met Ieper en een aantal tussenliggende gemeentes en parochies afgesproken om het kruis naar Ieper te dragen."
Etappe 1: van Merchtem naar Aalst
Vanmiddag is de eerste etappe vertrokken, die gaat van Merchtem naar Aalst. Volgende week zaterdag dragen de jeugdbewegingen van Aalst het kruis naar Zottegem, van Zottegem gaat het dan naar Oudenaarde, van Oudenaarde naar Kortrijk, van Kortrijk naar Dadizele en van Dadizele naar Ieper. Op 19 maart moet het Passiekruis op zijn eindbestemming aankomen.
Niet de hele tocht dragen
"Dat is inderdaad een serieuze tocht. Vandaag ongeveer 22 km. We gaan allemaal langs kleine wegen, we vermijden de grote wegen om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken. Nu we gaan het kruis niet heel de tijd écht dragen, want het is een gevaarte van meer dan 100 kg. We gaan het eerst 3 à 4 km echt dragen, dan wordt het gedemonteerd en op transport gezet naar Aalst, waar het vanavond dan terug in mekaar wordt gedemonteerd en het laatste stuk wordt dan door de jeugdbewegingen van Aalst en Merchtem naar de Sint-Jozefskerk op het Esplanadeplein in Aalst gedragen", vertelt Merckx.
The Last Post
Net voor het vertrek in Merchtem werd symbolisch The last Post geblazen. "Op 19 maart zal De Passie ook starten met The Last Post, onder de Menenpoort. Ons kruis zal daar verlicht staan en dan wordt de Last Post geblazen. Dan verhuist het kruis naar de Grote Markt en begint de voorstelling.