De Merchtemse gemeenteraad weigerde een vergunning af te leveren om een terrein in Bollebeek te verkavelen. Daarbij zou de Koolterstraat worden ontsloten via de Steenweg op Asse “Het project is gewoon veel te groot”, klinkt het.
Geen nieuwe verkaveling in Bollebeek: “Project is veel te groot”
“Op 11 juli 2024 werd een aanvraag tot een omgevingsvergunning ingediend voor het slopen van de bestaande gebouwen in de zogenaamde ‘chicane’ aan de Steenweg op Asse”, legt burgemeester Maarten Mast (LVB) uit.
“Er werd tevens een vergunning ingediend voor het verkavelen van verschillende percelen in negentien loten. Daarbij zouden zestien eengezinswoningen in open verband en drie eengezinswoningen in halfopen verband worden gebouwd. Daarbij komt ook nog de aanleg van een nieuw openbaar domein met bijhorende riolering in de Koolterstraat.”
Voor de aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd. “Dit liep van 17 oktober 2024 tot en met 15 november 2024”, gaat de burgemeester verder. “Tijdens deze procedure is de gemeenteraad de bevoegde instantie om een beslissing te nemen over de wegenis. De gemeenteraad heeft nu de wegenis van de verkaveling geweigerd.”
“Bollebeek staat ingekleurd als woonkorrel in het provinciaal beleidsplan Vlaams-Brabant. Hier is een kleine concentratie aan huizen en er zijn weinig voorzieningen qua openbaar vervoer. Er is ook geen school en weinig of geen winkels. Daardoor zijn dus geen grootschalige projecten meer wenselijk en wat ons betreft dus ook niet mogelijk.”
Het college van burgemeester en schepenen vreest dat zo’n grootschalige ontwikkeling het landelijk karakter van Bollebeek zou aantasten. Bollebeek ligt niet alleen op Merchtems grondgebied, maar ook deels op Asse. Inmiddels gaf ook de buurgemeente Asse gaf een negatief advies over dit project. “Wij vinden dit een belangrijke beslissing voor de buurt. Bollebeek is een kleine maar fijne hechte gemeenschap. Mensen kennen hier mekaar nog allemaal. Ik denk dat zo’n grootschalig project erbij heel het gemeenschapsleven en de parochie Bollebeek zou veranderen.”
De beslissing over de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden zal later genomen worden door het college van burgemeester en schepenen. Hoe moet het nu verder met dit dossier? “Eigenlijk is dit nu afgesloten”, vertelt de burgemeester. “We weten wel dat het bouwgronden zijn en de ontwikkelaars zullen allicht met een nieuw project komen met misschien een aantal villagronden. Maar dit project is afgesloten. Het was veel te groot.”