De toekomst van de Halse krotten is verzekerd. De Halse suikerbakker Jan Springael, die de zoetigheid al maakt sinds 1980, gaf vandaag de fakkel officieel door aan Johny Sterck van het Streekproducten Centrum in Halle.
Halse krotten gered
De Halse krot is een snoepje van gekarameliseerde suiker dat door toevoeging van een vethoudend ingrediënt verkrot of verkruimeld. De Halse krotten worden al gemaakt sinds 1900, aanvankelijk door verschillende producenten. Begin jaren '80 kocht suikerbakker Jan Sprigael de installatie om de snoepjes te maken over van bakkerij Renaux. Jarenlang was Jan de enige krottenmaker in Halle. De kans was niet onbestaande dat dit unieke streekproduct ooit zou verdwijnen samen met hem. Maar de Halse Krotten zijn gered. Vandaag heeft Jan zijn kennis en infrastructuur officieel overgelaten aan Johnny Sterck van het Streekproducten Centrum in Halle. "Ik ben nu ook al 20 jaar bezig met streekproducten. En één van de belangrijkste streekproducten hier in Halle zijn toch wel die krotten. Na een gesprek met Jan hoorde ik dat hij stilaan wil stoppen omwille van zijn gezondheid en zijn ouderdom. Om te voorkomen dat dit stukje culinair erfgoed verloren zou gaan, werd in overleg besloten dat ik de fakkel zou overnemen”, verduidelijkt Johnny Sterck van het Streekproductencentrum. Hoe de krotten gemaakt worden, zie je vanavond in het nieuws op RINGtv.