Halle wil veiligheid in binnenstad opkrikken: “Meer blauw op straat, camera’s en systematische identiteitscontroles”

10 uur geleden

Meer blauw op straat, een ambitieus cameraplan en systematische identiteitscontroles in het stadscentrum, de stationsomgeving en bij de ijspiste. Dat zijn de maatregelen waarmee het nieuwe Halse stadsbestuur de binnenstad veiliger wil maken. Aan de basis liggen verschillende incidenten de voorbije weken. “Het gaat om verregaande stappen, maar het is ons menens. We grijpen kordaat in want onze stad moet een plek zijn waar iedereen zich veilig voelt", zegt burgemeester Eva Demesmaeker.

Het nieuwe stadsbestuur van Halle schiet uit de startblokken met een reeks maatregelen om de binnenstad veiliger te maken. De voorbije weken waren er tal van incidenten, gaande van afpersing tot diefstal met geweld, overlast aan de bib, belaging van het personeel en drugsfeiten. “Het gaat vaak om jongeren die je niet eens een GAS-boete kan geven”, zegt burgemeester van Halle Eva Demesmaeker. “Het veiligheidsgevoel moet weer naar boven. Het blijft niet meer bij een plaatsverbod of boete. Er is veel te weinig geïnvesteerd in camerabewaking in onze binnenstad. Daarom rollen we een cameraplan uit dat de mogelijkheid biedt om het centrum voortdurend te monitoren. Daardoor kunnen we korter op de bal spelen, want vandaag hollen we te vaak achter de feiten aan.”

Op plaatsen waar er overlast was, gaat het bestuur extra toezicht houden met camera’s en bewakingsagenten. Dat is onder andere het geval aan en in de bibliotheek, het station, de ijspiste op het Stationsplein en het stadspark. Het is de bedoeling om die beelden aan te sluiten op de camerawall die de politiezone Zennevallei sinds enkele weken heeft. Maar daar blijft het niet bij. Vanaf vandaag gaat ook een nieuw burgemeestersbesluit in. “Dat laat ons toe om systematisch identiteitscontroles te houden”, zegt Demesmaeker. “Wie respectvol en correct handelt, hoeft zich geen zorgen te maken, maar wel wie hier iets mispeutert of dat van plan is. Met identiteitscontroles kunnen we kordater optreden. Het gaat om verregaande stappen, maar het is ons menens. Veiligheid is en blijft een topprioriteit."

Normaal moet de politie altijd een wettige reden hebben om iemand te controleren. “Door die verordening van de burgemeester is dat niet meer nodig”, zegt Tom De Roeck van de politiezone Zennevallei. “Het is niet dat we iedere voorbijganger gaan controleren, maar het laat ons wel toe om de identiteit te vragen van mensen die zich verdacht gedragen.”