De mirakelschilderijen die sinds de zeventiende eeuw de Halse Sint-Martinusbasiliek sieren hangen bijna opnieuw op hun oorspronkelijke plaats. De zaak sleept al lange tijd aan.
Mirakelschilderijen na kwarteeuw bijna terug thuis: "Zwart van de kaarsen"
Ghislain Stas van de werkgroep Pro Arte Hallensis legt de waarde van de kunstwerken uit. "Men noemt ze mirakelschilderijen", zegt Stats. "Wij denken dat het de Jezuïeten waren die opdracht gaven aan het atelier van Teniers om die schilderijen dus te maken. Ze zijn eigenlijk didactisch bedoeld. En ze zijn gebaseerd op het mirakelboek van Halle".
"Die schilderijen dateren van 400 jaar geleden", zegt Ghislain Stas van Pro Arte Hallensis. "Ze hebben hier altijd gehangen, maar het was hoognodig om ze te restaureren. Door het zwart van de kaarsen dat er op zat, kon je eigenlijk niet meer zien wat op de schilderijen stond."
In 1993 geleden liep een leerkracht van de de Antwerpse Kunstacademie de basiliek binnen. De toevallige passant stelde voor de vervuilde schilderijen onder zijn auspiciën te laten herstellen door academiestudenten. Omdat de kosten op die manier binnen de perken konden blijven, gingen de Hallenaars in op het voorstel.
In de zomer van 2024 zouden de schilderijen al worden opgehangen, maar de werken schoven op naar dit jaar. Vandaag zouden de mirakelschilderijen eindelijk opnieuw op hun oorspronkelijke plaats hangen, maar dat was buiten de werkmannen gerekend die hun stellingen vergaten.