rotstuin_beersel2.jpg

445.000 euro voor renovatie rotstuin Huizingen

din 22 dec 2015

Vlaams minister van onroerend erfgoed Geert Bourgeois maakt 445.000 euro vrij voor de renovatie van de rotstuin in het provinciaal domein van Huizingen. 

Het was landschapsarchitect Paul Dewit die, naar aanleiding van de wereldtentoonstelling van '58,  de opdracht kreeg van de provincie Brabant om een rotstuin te ontwerpen achter het kasteel van Huizingen. Paul Dewit verzette 20 000 kubieke meter grond, hij  liet 350 vrachtwagens met rotsen aanrukken en bestelde 100 000 sierplanten om zijn 'Nouveau Jardin Pittoresque' te creëren. 

De rotstuin is een unicum die in 2002 beschermd werd. In heel Europa zijn maar 4 gelijkaardige tuinen te vinden. Maar na ongeveer 60 jaar is de tuin aan renovatie toe. De infrastructuurwerken zijn intussen al afgehandeld. De volgende fase omvat de restauratie van de beplanting. Van de oorspronkelijke struiken en bomen is er heel veel overgebleven. Maar de kruidachtige en vaste planten zijn nagenoeg allemaal verdwenen door hun beperkte levensduur. Die worden nu op basis van de oorspronkelijke plannen opnieuw aangeplant. (foto Tripleclick)