De leefomstandigheden van de duizenden vluchtelingen in het Franse Duinkerke zijn ronduit schrijnend. Dirk Vandervelden, een communicatiespecialist uit Wemmel en één van de vele vrijwilligers in het vluchtelingenkamp, vindt het zijn verdomde plicht om de wereld wakker te schudden. Hij doet dat door zo veel mogelijk correcte informatie te verzamelen over de toestand ter plaatse en die op de sociale media te verspreiden.
Wemmelaar blogt over erbarmelijke leefomstandigheden vluchtelingen in Duinkerke
Dirk Vandervelden beschrijft de schrijnende toestanden in het vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke. Hij belandde er begin deze maand voor het eerst omdat hij er als vrijwilliger een handje wou toesteken en geloofde zijn ogen niet. “Overdag lopen de ratten gewoon tussen de tenten, ’s nachts is het nog erger. Het toont aan hoe slecht de leefomstandigheden zijn en hoe onhygiënisch het er is”, getuigt Dirk Vandervelden.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"41239","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]
Dirk is communicatiedeskundige van beroep en probeert zijn expertise nu te gebruiken om de buitenwereld zo goed en zo juist mogelijk te informeren over de noden in het kamp. Het is ook hij die met het nieuws van de mazelenuitbraak naar buiten kwam. “De situatie wordt elke dag schrijnender. Er is in zekere zin wel een oplossing in zicht met de bouw van het nieuwe tentenkamp in Duinkerke. Maar dat gaat wel pas over zo’n 4 weken klaar zijn. Dus in de tussentijd is het nog heel hard roeien met de beperkte riemen die we hebben. Maar of dat een afdoende oplossing gaat zijn is nog maar de vraag. In Calais is er opvang voor 1500 mensen, in Duinkerke voor 2500. Er zitten echter meer dan 6000 mensen in beide kampen samen. Dus de vraag is wat er met die andere mensen gaat gebeuren”, besluit Vandervelden.
Wie zelf wil helpen, kan één van de drie Belgische vrijwilligersorganisaties steunen die actief zijn in Duinkerke. Dat zijn ‘Bredene met een hart voor vluchtelingen’, ‘Vrijwilligers in Duinkerke’ of ‘Solidarity for all’. Klik op de naam van de organisatie voor meer info.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"41240","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]