De reissector in ons land trekt aan de alarmbel. Door de coronamaatregelen en het advies om niet naar het buitenland te reizen, raken almaar meer reisbureaus in moeilijkheden. Ze vragen een langetermijnperspectief en willen in dialoog gaan met politici en experts. "Er zijn dagen dat we bijna niemand in het reisbureau zien"; zegt Dirk De Wulf van The Travel Company in Machelen.
Reissector trekt aan de alarmbel
'Bloedbad in de reissector. Dringend donors gevraagd'. Het staat te lezen op een doos die de eisen en vragen van de reissector bundelt. In de doos steekt een lijst met de handtekeningen van 450 onafhankelijke reisbureaus- en organisatoren. "Het is een noodkreet van de hele reissector", zegt Dirk De Wulf van The Travel Company. "Tegenover vorig jaar heb ik 86% minder reizen verkocht. Er zijn dagen dat er bijna niemand over de vloer komt. Het meest lastige is dat er geen perspectief geboden wordt. De mensen weten niet wanneer ze opnieuw naar het buitenland op vakantie kunnen gaan."
In de doos met de eisenbundel die overhandigd wordt aan de politici en experts zit alvast een mondmasker. Een bewijs volgens de sector dat er coronaproof kan gereisd worden. Ook De Wulf vraagt duidelijkheid. "Anders wordt het winterseizoen ook een drama. Mensen willen in de winter ook naar de zon, maar vandaag kan ik hen geen reizen aanraden omdat ze bijna nergens heen kunnen." In ons land werken meer dan 8.000 mensen rechtstreeks in de reissector. Om niet te spreken van het aantal werknemers in aanverwante bedrijven. De meesten van hen staan al een hele tijd op technische werkloosheid.