kerk_brussegem2.jpg

Protest tegen sluiting kerk Brussegem

zat 9 mei 2015
De Brussegemse verenigingen zijn boos op het centraal kerkbestuur. Ze hebben zaterdagmiddag geprotesteerd tegen de beslissing van het Centraal Kerkbestuur om de kerk te ontwijden en de pastorie te verkopen. De kerkraad neemt ook collectief ontslag.
 
 

 

Protestbrief

De beslissing van het centraal kerkbestuur (CKB) van Merchtem om de kerk van Brussegem te ontwijden en te sluiten, is de verenigingen in de parochie in het verkeerde keelgat geschoten. 

In een lange protestbrief  maken de verenigingen brandhout van het plan: 'Het is onvoorstelbaar dat, volgens de ontvangen informatie en de voorgelezen e-mails, externe personen op basis van subjectieve informatie het centraal symbool, sommigen spreken over het hart en de ziel, van onze gemeenschap, zouden laten verdwijnen. (...) De argumentatie dat Ossel centraal, tussen Brussegem en Hamme, en ook dichter bij Wemmel gelegen is slaat nergens op. Waarom zijn er dan twee overblijvende kerken Ossel en Hamme en moest Brussegem sluiten en niet een andere?'

Ontslag voltallige kerkraad

Dertien verenigingen uit Brussegem zijn zaterdagmiddag naar de kerk gegaan om er te manifesteren tegen de voor hen onbegrijpelijke beslissing van het Centraal Kerkbestuur. Ook de voltallige kerkraad van Brussegem protesteert heftig door ontslag te nemen.

​'We willen nu onze stem luid laten horen, want we zijn absoluut niet akkoord met de beslissing van het Centraal Kerkbestuur', zegt Erik Kiekens. 'Brussegem wordt zo parochiaal helemaal van de kaart geveegd door de pastorij te sluiten en de kerk te ontwijden. In het verleden is gebleken dat Brussegem wél leeft. Wij hebben hier ook een katholieke school 'De Rinkeling' die bijna letterlijk onder de kerktoren zit. Die wordt zo helemaal niet erkend.'

Door het ontslag van de kerkraad is er nu geen offcieel aanspreekpunt meer voor het bisdom, de gemeente of andere instanties. Morgen zitten de gemeente Merchtem en het Centraal Kerkbestuur samen met het bisdom om de beslissing toe te lichten. Het bisdom moet dan definitief de knoop doorhakken.