Geen muggen met malaria meer gevonden in Kampenhout

woe 4 nov 2020

Onderzoekers van het  Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben geen muggen met malaria meer gevonden in Kampenhout. Dat blijkt uit het veldonderzoek van de voorbije weken. Dat onderzoek kwam er nadat een koppel eind september besmet raakte met malaria en overleed. “We kunnen besluiten dat er in Kampenhout geen of alleszins geen grote populatie aanwezig is van de muggensoort die de tropische malariavariant kan verspreiden", zegt onderzoeker Wim Van Bortel. 

De onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde gingen grondig te werk in hun zoektocht naar muggen en muggenlarven. Naast het huis en de tuin van het overleden koppel onderzochten ze in een bufferzone van 500 meter zo’n 139 dergelijke broedplaatsen. Zo zochten ze onder meer in 23 tuinen, in de plassen in het natuurgebied Torfbroek en in boomholtes en de vijver in het Hellebos.

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde was er geen of geen grote populatie aanwezig in Kampenhout van de muggensoort die de tropische malariavariant kan verspreiden. "We hebben ook geen enkel spoor teruggevonden van lokale overdracht van malaria via inheemse muggen. We kunnen concluderen dat het risico op lokale verspreiding van malaria in ons land nog altijd uiterst klein is. Het blijft wel belangrijk om de import van exotische muggensoorten, in ons land goed te monitoren.”

Geruststellend nieuws dus voor de inwoners van Kampenhout. "Het onderzoek ondersteunt dus de hypothese dat het koppel gestoken werd door een exotische malariamug die via een luchthaven het land was binnengebracht", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "De muggenvangst in Kampenhout stelt ons gerust. De resultaten bevatten geen verrassingen."