Combitaks voor dronken feestvierders
De fameuze combitaks is sinds 1 juli van kracht in de politiezone KLM. "Wie met een politievoertuig wordt vervoerd als gevolg van gedragingen die zorgen voor sociale overlast zoals dronkenschap, lawaaihinder, enzomeer zal naast een proces-verbaal een forfaitaire belasting toegestuurd krijgen", legt Jozef De Borger, burgemeester van Londerzeel, uit.
100 euro per per persoon per rit
"Die extra belasting bedraagt 100 euro per rit en per vervoerd persoon. Zo'n rit kan gaan naar het politiecommissariaat, thuis, het ziekenhuis, noem maar op. De belasting moet binnen de twee maanden na verzending worden betaald. De belastingschuldige kan wel een bezwaar indienen via een gemotiveerd schrijven gericht aan het College van burgemeester en schepenen."
Combitaks is op zijn plaats
Volgens De Borger zijn er in Londerzeel alleen al elk jaar ongeveer 20 grote evenementen waarvoor een veiligheidscharter nodig is. "Daarbij zijn er ook wel wat evenementen waar eens een glas te veel wordt gedronken, en waarbij enkelingen voor overlast zorgen", meent De Borger. "Niet zo lang geleden zijn zo tijdens één evenement vijf bezoekers dronken afgevoerd naar het ziekenhuis. Als ze dan ook nog braken in de combi of ziekenwagen, dan veroorzaken ze nog meer overlast, en dus is een combitaks op zijn plaats."
Ontradend effect
De combitas moet vooral ontradend werken. De taks geldt trouwens ook voor een ritje met de ziekenwagen en de dienst 100, als dat vervoer het gevolg is van sociale overlast. De belasting komt bovenop de eventuele boetes die de politie of rechtbank opleggen.