Lenniks bedrijf kent dé oplossing voor corrosie Brusselse tunnels

zat 30 jan 2016

Kathodische bescherming, een elektrochemisch procedé, is dé oplossing voor het corrosieprobleem in de Brusselse tunnels. Dat beweert Johan Van Hemelryck, zaakvoerder van het Lennikse bedrijf Anotec, de grootste speler in België op het vlak van kathodische bescherming. 

Betonrot en corrosie in Brusselse tunnels
Verschillende tunnels in Brussel zijn er erg aan toe. Als gevolg van betonrot en corrosie beginnen er zelfs stukken af te brokkelen. Terwijl de politici zich het hoofd breken over wat er nu precies moet gebeuren - renoveren of afschaffen, wel of geen tolheffing - komt een bedrijf uit Lennik op de proppen met een schijnbaar simpele oplossing: de zogenaamde kathodische bescherming. "Dat is een elektrochemisch procedé waarbij er anoden worden opgeofferd ten voordele van de kathode, nl de betonwapening.  Door toevoeging van electronen, komende van de anoden, wordt elke vorm van corrosie stopgezet", aldus Johan Van Hemelryck, bedrijfsleider van Anotec.
 
Levensduur tientallen jaren verlengen met minimum investering
De voorgestelde techniek kan het corrosieproces niet omkeren, maar wel stoppen. "Het is dan ook uiterst interessant om deze techniek toe te passen op de Brusselse tunnels. Enerzijds worden de slechtst mogelijke gedeelten zoveel mogelijk vervangen, anderzijds wordt er meteen ook een kathodische bescherming op aangebracht zodat het corrosiefenomeen stopt en kan gemonitord worden. Op deze manier kan met een minimum investering een kunstwerk als de Leopold II tunnel de levensduur met vele tientallen jaren verlengd worden."
 
Niet wettelijk verplicht
De Lennikse firma Anotec, marktleider in België, is wereldwijd actief. "Wij hebben deze techniek bijvoorbeeld toegepast op de havenstructuur in Algerije en op verschillende offshore windmolenparken, voor het gedeelte onder water", aldus Van Hemelryck. Ook bij waterzuiveringsinstallaties en bij tankstations wordt de techniek vaak gebruikt.
"Bij tankstations bepaalt de VLAREM 2-wetgeving dat de ondergrondse opslagtanks kathodisch beschermd moeten worden. Voor betonstructuren ontbreekt zulke wetgeving. Helaas, want als de Brusselse tunnels van in het begin kathodisch waren beschermd, zouden ze nu niet afbrokkelen", meent Van Hemelryck.
 
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"41490","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"457","width":"610"}}]]
Foto's: Voorbeelden van kathodische bescherming van offshore windmolenpark in Zweden, het afvalwaterbekken in Brugge en een kaaimuur in Luik.