De Kamer buigt zich vandaag en morgen over een reeks maatregelen over hoe kan voorkomen worden dat geradicaliseerde jongeren zich aansluiten bij de gewapende strijd in Syrië of Irak. Maar de Vilvoordse burgemeester Bonte vreest dat wat voorligt contraproductief zal werken. Dat zegt hij in een opiniestuk in de Standaard.
Maatregelen geradicaliseerde jongeren moeten veel verder gaan, zegt Bonte
“Ik mag dan wel vanuit de hele wereld gevraagd worden om onze aanpak van radicalisering in Vilvoorde toe te lichten. Maar de werkelijkheid is dat we als land nog altijd uitblinken in amateurisme", zegt de Vilvoordse burgemeester Bonte. "Zo maakten we het onlangs mee dat een strijder uit Vilvoorde door procedurefouten vrijkwam. Ook kwam een strijder vrij met een enkelband. Maar de lokale politie van de zone VIMA werd hiervan niet op de hoogte gebracht. Om nog te zwijgen van de Syriëstrijders die verhuizen naar de hoofdstad om aan elke opvolging te ontsnappen”, aldus Bonte in de Standaard. Volgens hem werken de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te vaak naast elkaar. Ook moeten de nationale en lokale instanties beter samenwerken.
Het intrekken van de Belgische nationaliteit en identiteitskaart vindt Bonte wel een goeie zaak. Maar de overheid moet volgens hem meer doen dan enkel de geradicaliseerde jongeren mordicus tegenhouden. “Als de maatregelen niet beter politioneel, justitieel en sociaal omkaderd worden zijn het allemaal vruchteloze inspanningen. Overheden moeten dus niet enkel een vuist tegen geweld maken maar ook een helpende hand uitsteken. Dat vergt duidelijke afspraken en omkadering en een begeleidingstraject op maat met de nodige warmte. Dat betekent ook goed uitgeruste en geëngageerde lokale besturen en politiediensten”, besluit Bonte.