De federale overheid wil de Civiele bescherming grondig hervormen, en zelfs twee tot vier van de zes kazernes in ons land sluiten. Welke kazernes er dicht zouden gaan, is nog niet beslist, maar bij de Civiele Bescherming van Liedekerke zijn de 90 personeelsleden er niet gerust in.
Toekomst Civiele Bescherming Liedekerke onzeker
vrij 6 nov 2015
Onzekere toekomst
De permanentie en werking van de Civiele Bescherming van Liedekerke wordt verzekerd door vier ploegen van telkens twintig mensen en tien administratieve krachten. Goed voor negentig personeelsleden dus. Maar hun toekomst is onzeker omdat de Federale Overheid de Civiele Bescherming grondig wil hervormen.
Volgens Yves Sergeant van de Civiele Bescherming in Liedekerke heerst er veel ongerustheid op de werklvoer. Er zijn zes kazernes in België en daarvan zouden er twee dicht gaan. We weten niet welke kazernes. Als Liedekerke zou moeten sluiten, dan zou het een ramp betekenen voor de meesten onder ons. Alleen al de verplaatsing bijvoorbeeld van hier naar Brasschaat of waar dan ook."
Takenpakket drastisch beperken
De Civiele Bescherming wordt op dit moment ingezet bij overstromingen, maar ook bij milieurampen, het zoeken naar vermiste personen, een chemische ramp of andere interventies. Maar Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil het takenpakket van de Civiele Bescherming drastisch beperken. Zo worden interventies zoals brandbestrijding en verkeersongevallen overgeheveld naar de brandweer. En dat betekent dat de brandweerpermanentie in Liedekerke verdwijnt. Maar ook andere taken van de Civiele Bescherming zouden na de hervorming worden afgebouwd of worden doorgegeven aan de brandweerzones.
Geen naakte ontslagen
Volgens het kabinet van federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vallen er geen naakte ontslagen. Dat er kazernes zullen sluiten lijk wél een uitgemaakte zaak, maar er is nog niets definitief beslist.