De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Sp.a) maakt brandhout van de antiterreurmaatregelen. “De overheid hinkt hopeloos achterop op de mensen die we bestrijden”, dat zegt Bonte in een gesprek met de krant De Morgen.
“We lopen hopeloos achterop tegenover de mensen die we bestrijden”, zegt Bonte
Enkelband geeft vals veiligheidsgevoel
In november vorig jaar stelde de regering na de aanslagen in Parijs een reeks antiterreurmaatregelen voor. Zo zouden verdachten die geregistreerd staan bij de diensten die instaan voor de dreigingsanalyse een elektronische enkelband krijgen. Maar volgens Bonte geeft zo’n enkelband een vals veiligheidsgevoel. De tracering van zo’n enkelband kan immers al te gemakkelijk omzeild worden.
Voorts is het volgens Bonte gevaarlijk om iedereen die in Syrië geweest is, meteen een enkelband te geven zonder dat hierover een rechter geoordeeld heeft. “Jongeren radicaliseren immers omdat ze zich hier onrechtvaardig behandeld voelen. Op deze manier werk je dit gevoel in de hand en creëer je nog meer terroristen”, aldus Bonte.
Geradicaliseerde Vilvoordenaren verhuizen naar het anonieme Brussel
Ook verhuizen teveel geradicaliseerde Vilvoordenaren naar Brussel omdat ze daar gemakkelijker onder de radar kunnen verdwijnen. “Met de informatie die we doorspelen wordt te weinig gedaan en vaak wordt die ook niet doorgegeven aan de andere Brusselse zones. Sommige zones praten niet met elkaar, dit is echt hallucinant”, zegt Bonte.
Deadline databank voor geradicaliseerde jongeren werd niet gehaald
Tot slot schiet de overheid te kort bij het inzetten van nieuwe technologieën en databanken. Maar de deadlines voor de opstart ervan werden niet gehaald om allerlei technische en juridische redenen. “We zijn dus echt niet goed bezig en lopen hopeloos achterop tegenover de mensen die we bestrijden”, besluit Bonte in de Morgen.