Het parket van Halle-Vilvoorde vraagt samen met het Arbeidsauditoraat aandacht voor de strijd tegen mensenhandel. “Die strijd blijft een prioriteit voor ons. Dat bewijzen recente dossiers in ene carwash in Hoeilaart en een bouwonderneming in Sint-Pieters-Leeuw”, zegt Natasha De Vylder, eerste substituut-arbeidsauditeur in Halle Vilvoorde
Parket vraagt aandacht voor mensenhandel: “Schrijnende toestanden in carwash in Hoeilaart”
Het parket van Halle-Vilvoorde doet de oproep naar aanleiding van de internationale dag tegen mensenhandel, vandaag op 30 juli. “In een carwash in Hoeilaart werden onlangs nog vier slachtoffers aangetroffen. Ze moesten vijf tot zes dagen per week in erbarmelijke omstandigheden werken, leefden en sliepen in een afgesloten ruimte die hoorde bij het gebouw waarin de carwash werd uitgebaat”, zegt Natasha De Vylder, eerste substituut-arbeidsauditeur in Halle Vilvoorde. “Bovendien was het er gevaarlijk voor de werknemers omdat er open bedradingen van elektriciteit lagen. De vier slachtoffers presteerden per dag gemiddeld 11 uren arbeid en kregen hiervoor een schamele dagelijkse verloning van 55 tot 60 euro.”
Eind maart van dit jaar werd de zaakvoerder van de carwash veroordeeld tot een celstraf en meer dan 100.000 euro aan boetes. Vorig jaar werd ook een onderneming in Sint-Pieters-Leeuw, actief in de bouwsector, veroordeeld voor uitbuiting en huisjesmelkerij. “De onderneming liet een illegale werknemer in schrijnende arbeids- en woonomstandigheden werken en leven. Zo werd het slachtoffer zwaar onderbetaald, moest hij 400 euro per maand af te staan aan zijn werkgever die tevens eigenaar was van het pand waarin hij verbleef. De woning verkeerde in een dermate slechte staat dat de wooninspectie het pand onbewoonbaar verklaarde”, zegt De Vylder.
Onze regio is trouwens extra gevoelig voor mensenhandel. Zo is het algemeen geweten dat er heel wat malafide ondernemingen zijn. "Dan heb je nog de aanwezigheid van de grootstad en de luchthaven in Zaventem, maar ook de inkomenskloof", zegt De Vylder. "Halle-Vilvoorde is een regio met rijke expats, maar je hebt ook een veel armere bevolking. Dat maakt dat hier heel wat feiten worden aangetroffen.”
Het parket ziet de strijd tegen mensenhandel als een prioriteit. “Daarom vragen we om waakzaam te zijn. Elk jaar zijn naar schatting 23.000 mensen slachtoffer van mensenhandel in België. Als je enige twijfel hebt over een vergelijkbare situatie, aarzel dan niet om dit te melden”, zegt Ingrid Moriau van het parket van Halle-Vilvoorde. Meldingen kunnen gemaakt worden via het nationaal meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel of via het nieuwe telefoonnummer: 078/055.800