Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Ik heb altijd mee de wereld willen veranderen, om ze beter te maken voor de mensen. Er is nu ongelooflijk veel rijkdom in handen van een kleine groep mensen. Dit heeft voor mij altijd heel onrechtvaardig aangevoeld. Ik ben 20 jaar geleden lid geworden van PVDA om hier iets tegen te doen. Nu zie ik dit ook terugkomen in Vilvoorde. De 20 grootste bedrijven betalen amper belastingen, terwijl de gewone burger zich blauw betaalt en daar niet veel voor terug krijgt. Ik trek de lokale lijst nu om te strijden voor eerlijke belastingen en meer sociale maatregelen.”
Waar staat je lijst voor?
“Onze lijst staat voor een links en sociaal bestuur in Vilvoorde. Wij willen een stad op mensenmaat waar wonen een recht is voor iedereen, waar mijn zoontje naar de dokter kan gaan, waar mensen zich geen zorgen hoeven te maken of er wel nog genoeg plaats is in de crèches of niet. Wij van de PVDA willen komaf maken met de huidige dure dienstverlening, de lange files, de weinige toegang tot zorg. In het kort, wij staan voor een sociale breuk met de liberale politiek.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Een lokaal bestuur staat heel dicht bij de burger. De beslissingen die ze hier nemen, hebben een directe impact op het alledaagse leven van de bewoners. Gaan stemmen geeft een signaal van welk soort beleid je wil in je gemeente. Wil je bijvoorbeeld een sociaal bestuur op mensenmaat, dat stem je voor de PVDA.
Verder is er een lange en zware strijd geleverd door de werkende klasse/bevolking in België om te mogen gaan stemmen. Het zou spijtig zijn dat wij nu niet gebruikmaken van dit privilege om effectief te gaan stemmen en onze mening te uiten.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Het grootste pluspunt is misschien dat ze hebben toegegeven aan onze petitie om de bewonerskaart te houden op 20 euro, terwijl het bestuur een verhoging wilde tot 50 euro. Ook de gratis vuilniszakken voor mensen met een sociaal tarief kwamen er na ons protest. Op de Asiat-site heeft het bestuur ook enkele mooie zaken gerealiseerd.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
"Het stadsbestuur had bijvoorbeeld beloofd de kinderopvangplaatsen te verdubbelen. Dat is niet gebeurd. Wij willen door meer gemeentelijke, publieke oplossingen zorgen voor voldoende betaalbare plaatsen voor elk kind. De mensen betalen heel wat belastingen, terwijl de grote bedrijven als Engie en Cargill er geen betalen. Daarnaast blijft de woningmarkt verschrikkelijk duur. De woningen van de Intervilvoordse worden ondertussen verkocht aan de private markt. De stad zou hierin moeten tussenkomen en betaalbare en sociale woningen afdwingen."
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
"Onze grootste speerpunten zijn eerlijke belastingen en de strijd tegen armoede. Die hangen natuurlijk samen. Wanneer de grootste bedrijven, zoals Engie, eindelijk meer zouden bijdragen in belastingen, komt er heel wat geld vrij dat we kunnen investeren om de armoede in de stad aan te pakken."