Jo De Ro

Lijsttrekker Jo De Ro (Open Vld cd&v)

vrij 27 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Jo De Ro (51) is huidig schepen van financiën, onderwijs, flankerend onderwijs en dierenwelzijn voor Open VLD. Van 2007 tot 2012 was hij ook al fractieleider toen zijn partij ook deel uitmaakte van de Vilvoordse meerderheid. Voor deze verkiezingen bundelt hij de krachten met cd&v en hoopt hij de sjerp te omgorden. Beide partijen maken op dit moment deel uit van de meerderheid.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Ik trok de lijst al in 2012 en 2018, telkens met succes. Ik wil dat nu met een gemeenschappelijke lijst van Open Vld en CD&V opnieuw doen. We koesteren heel veel ambitie voor onze stad.”

Waar staat je lijst voor?

“We staan voor meer ambitie voor onze stad op het vlak van veiligheid, properheid, mobiliteit, de plaats van het Nederlands als verbindende taal, ondernemen, onderwijs en een eerlijk armoedebeleid. Dat willen we doen vanuit een duidelijke analyse, met positieve voorstellen en met de wil om samen te werken over de partijgrenzen heen.

We hebben de laatste jaren op heel wat terreinen getoond dat, met de nodige ambitie, onze stad vooruit kan gaan. Zo ziet iedereen wat ambitie voor onze scholen betekende: moderne gebouwen, meer plaats voor onze kinderen, taalbadklassen, de groei van onze academies,…, maar ook in het straatbeeld zie je wat ambitie kan betekenen: een mooie Grote Markt, een vernieuwd Rooseveltplein, de vele nieuwe kilometers veilige fietspaden en mooie en kindvriendelijke speeltuinen: allemaal troeven voor de stad.

Nu willen we met meer ambitie de andere beleidsdomeinen aanpakken.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Om de zes jaar bepaalt de stem van de inwoners het beleid dat gevoerd kan worden in het stadhuis. Deze verkiezing komt daar nog bij dat de stem van de kiezers de doorslag gaat geven op wie er burgemeester wordt: de grootste lijst levert de burgemeester. Geen enkele reden meer om thuis te blijven.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“De nieuwe scholen, de investeringen in het openbaar domein, het harde werk in de wijken via de wijkcontracten, we deden een stevige inhaaloperatie naar sportinfrastructuur, maar ook op het vlak van hernieuwbare energie. En dat allemaal met stadsfinanciën die gezond zijn en een daling van de schulden van de stad.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Het tekort aan politiemensen laat zich voelen op het terrein, er zijn te weinig inspanningen om alle burgers die anderstalig zijn naar de Nederlandse lessen te krijgen, de mobiliteitsplannen waren niet altijd even doordacht en hetn armoedebeleid is te weinig op emancipatie en activering gebaseerd.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Veiligheid, respect voor de regels die voor iedereen zouden moeten gelden en het Nederlands meer centraal stellen.