Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Onze ambitie is om een gemeente te creëren die transparant en efficiënt functioneert. We willen dit realiseren met een nieuw en divers team van betrokken inwoners, die een gelijkwaardige rol spelen in het besluitvormingsproces. Hoewel gemeenteraadslid Charlotte Murpy-Houset en ik de lijst trekken, is het ons team, 1630LKB, dat de strategische plannen en uitvoering op zich neemt. Samen streven we naar een gemeente waar iedere inwoner een actieve rol speelt en waar beslissingen in openheid en samenwerking worden genomen.”
Waar staat je lijst voor?
“Onze lijst staat voor het herstellen en versterken van het vertrouwen van de bevolking. Uit onze burgerenquête met meer dan 1.000 antwoorden merk je duidelijk dat de mensen het vertrouwen kwijt zijn. Dat staat of valt met een open en transparante communicatie met de inwoners van Linkebeek. De mensen worden vandaag de dag totaal niet geïnformeerd over wat er in de gemeente gaande is. Wij garanderen dat wij ter beschikking staan van de bevolking. We willen een wekelijks contactmoment inlassen waar iedereen ons kan komen spreken. De gemeentelijke website is hopeloos verouderd en moet dringend een update krijgen. Uit alle antwoorden die we op onze bevraging binnen kregen hebben we een aantal prioriteiten geselecteerd. Vandaag zegt de meerderheid dat ze niet heeft kunnen werken, omdat ze geblokkeerd werd door de oppositie. Dit is een absurde manier om zichzelf te verdedigen en toe te geven dat de Burgemeesterslijst in zes jaar niets heeft gedaan. Rationeel gezien is het onmogelijk dat de oppositie de meerderheid verhindert om te werken, aangezien de oppositie geen ... meerderheid heeft in de gemeenteraad ...
We garanderen dat we daar meteen mee aan de slag gaan en dat we 15 tot 20 procent van die prioriteiten in het eerste jaar kunnen realiseren.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Ook al is het niet verplicht, uw stem kan het verschil maken. Linkebeekenaren zijn altijd sterk betrokken bij hun gemeenschap, en we hebben er alle vertrouwen in dat zij ook nu hun verantwoordelijkheid nemen om samen te bouwen aan een gemeente die beter aansluit op de noden van iedereen. Uw stem is onmisbaar!”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Het is erg moeilijk om succesvolle projecten te definiëren. Dat komt gewoon omdat er veel minder van zijn dan niet-succesvolle projecten, zoals alle openbare werken. Toch kunnen we de volgende elementen benadrukken: Er was een goede ondersteuning van feestelijke activiteiten in Linkebeek, in samenwerking met de Nederlandstalige en Franstalige culturele centra, maar vooral met vrijwilligers. Ook was er op initiatief van de schepen van Sport steun voor de sportclubs en activiteiten. En de isolatie en buitenrenovatie van Hoeve ‘t Holleken is ook een goede zaak.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Alles. Dat is heel eenvoudig. Het lijkt wel alsof Linkebeek de laatste zes jaar een rustpauze heeft ingelast. In zes jaar legislatuur is er in feite bijzonder weinig fundamenteel aangepakt, vele pijnpunten bestonden reeds zes jaar geleden.
Een bijna totale onzichtbaarheid van het huidige college kan men herkennen in de 1.002 reacties die zijn binnengekomen rond onze vraagstelling bij de bevolking, een duidelijk teken aan de wand!
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
Allereerst de communicatie. Men moet er voor zorgen dat de bevolking volledig op de hoogte wordt gehouden van de geplande projecten voor de komende 6 jaar, met als referentie de burgerenquête uitgevoerd door 1630LKB tussen juni en augustus 2024, waarvan de resultaten zullen worden bekendgemaakt op www.1630LKB.be.
Ook is er een gemeentelijk mobiliteitsplan nodig dat prioriteit geeft aan verkeersveiligheid, doorgaand verkeer in goede banen leidt en kwetsbare weggebruikers beschermt, evenals de snelheid aanpast op verschillende locaties en controles uitvoert op de gevoelige plaatsen.
En inzake openbare werken is er ook werk aan de winkel. Alle lopende projecten die nog niet voltooid zijn, moeten afgewerkt worden. Ik denk aan de Hollebeekstraat, Op Linkebeek, de Stationsstraat, Dapperen Square, enz. Voetpaden, wandelpaden en openbare parkings in de hele gemeente moeten hersteld worden.”