Berdien Van Den Abeele

Lijsttrekker Berdien Van Den Abeele (N-VA)

2 uur geleden

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Berdien Van Den Abeele (37) staat op 13 oktober in de spits bij N-VA Liedekerke. Vooralsnog maakt Van Den Abeele geen deel uit van de meerderheidscoalitie, maar daar wil ze op de verkiezingszondag verandering in brengen.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Mijn job als juridisch adviseur in de verzekeringssector en mijn politiek werk in Liedekerke verschillen niet zoveel van elkaar. In beide jobs probeer ik mensen vooruit te helpen.  Ik heb altijd graag ten dienste gestaan van mensen. Voor mij is het een verrijking en geeft het een grote voldoening.  

De stap naar politiek was dus logisch. Minder logisch was de keuze voor N-VA, aangezien ik uit een oranje nest kwam. Ik moest destijds sterk in mijn schoenen staan om voor mijn idealen te kiezen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van.  Ik voel me goed in onze ploeg, bij onze mensen en bij het inhoudelijk werk dat we verrichten.  Ik moedig mensen aan om te durven gaan voor waar ze in geloven. Op lange termijn werkt dat het beste, volgens mij.

De voorbije 12 jaar was ik gemeenteraadslid en ben ik kunnen groeien. Zelfs vanuit de oppositie heb ik naar mijn bescheiden mening kunnen wegen op het beleid. Toch zou ik graag meer kunnen betekenen voor onze inwoners. Daarom trek ik ook dit jaar opnieuw de lijst.”

**Waar staat je lijst voor? **

“N-VA Liedekerke schuift 5 kernthema’s naar voor: ten eerste willen we het Vlaamse karakter van Liedekerke versterken. Ook willen we Liedekerke opnieuw proper en veilig. Daarnaast willen we op een doordachte en realistische manier Liedekerke vergroenen. Mensen willen we blijven verbinden met elkaar. Tot slot, al deze punten willen we bewerkstelligen door, met een verantwoord beleid, welvaart voor iedereen te creëren.

Ik ben als lijsttrekker bijzonder fier op onze N-VA-lijst. De lijst is een zeer goede mix van gevestigde waarden en een aantal nieuwe gezichten. Elk van onze kandidaten kan weldegelijk een meerwaarde bieden. Telkens vanuit een andere invalshoek. We vullen elkaar goed aan, maar onderschrijven allemaal dezelfde kernwaarden. We geloven dat we de juiste mensen op de juiste plaats kunnen zetten. Zo kunnen we de uitdagingen van lokale besturen, in het bijzonder die van Liedekerke, de baas.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“N-VA Liedekerke belandde in 2018, hoewel onze partij toen de grootste was, in de oppositiebanken. Vanuit die oppositie hebben we de voorbije legislatuur hard gewerkt. We waren kritisch waar nodig en constructief waar het kon. We hadden steeds het algemeen belang voor ogen. De dossiers werden grondig voorbereid. We namen het op voor zij die niet werden gehoord. Vanuit de oppositie menen we toch op het beleid te hebben gewogen.

Maar dat is niet voldoende. Omdat de uitdagingen voor het Liedekerkse gemeentebestuur groter worden, is er des te meer nood aan een sterk en krachtdadig bestuur, dat meer focust op de kerntaken. Wij geloven dat N-VA Liedekerke met de mensen op de lijst, deze taak goed kan uitvoeren. Willen de mensen ons die kans geven, dan moeten ze gaan stemmen. Gaan ze niet stemmen, dan zal alles helaas bij het oude blijven. Meer van dat oude kunnen we in Liedekerke wel missen. Er mag een nieuwe wind waaien!”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“De cultuur- en vrijetijdsdienst draaien goed. Liedekerke is een bruisende gemeente en heeft veel te bieden voor de inwoners. Met onder andere de uitwerking van een dienstencentrum en een kunstenpromenade heeft het huidige beleid toch goed werk geleverd om van Liedekerke bruisende gemeente te maken.
Bovendien heeft de schepen van financiën zijn best gedaan om de schuldgraad wat te doen dalen.” ** Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?**

“Kort samengevat kan ik stellen dat we de voorbije jaren de tol hebben betaald voor een jarenlang financieel wanbeleid. Het was een legislatuur van weinig realisaties, van stilstand.  En stilstaan is achteruitgaan. Dat hebben we gezien in Liedekerke. Het runnen van de gemeente gebeurde in mijn ogen niet professioneel genoeg.  Dat moet de komende jaren anders. Ik meen ook dat de burgemeester en schepenen niet voldoende aanwezig waren voor onze inwoners. Bovendien dacht het college niet op de lange termijn.

Ik geef enkele voorbeelden van minpunten. Het bestuur was onvoorbereid op de wateroverlast en is te laat in actie geschoten. Wat de aanpak van het onderhoud in Liedekerke betreft, was er een drastische daling van het personeel. De daling werd dan elders niet opgevangen. Op het gebied van veiligheid werd de burgerwacht in de kiem gesmoord, hoewel daar toch meer uit te halen viel.  Een samenwerking tussen politie en burgers, om meer veiligheid te garanderen, moet mogelijk zijn. Door de nieuwe route van De Lijn hebben we veel meer zwaar vervoer in de woonwijken.  Het gemeentebestuur had hier alles in het werk moeten stellen om dit te voorkomen.

Wij hopen met N-VA meer professionaliteit aan de dag te leggen.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Onze topprioriteit is Liedekerke opnieuw proper maken. Daar willen we maximaal in investeren. We moeten de groendienst efficiënter laten werken, mobiele camera’s meer en beter inzetten om vervuilers te betrappen en hogere GAS-boetes effectief innen.

Daarnaast willen we ook zeer snel werk maken van een toegankelijke gemeente. We willen het gemeentehuis opnieuw 1 dag per week toegankelijk maken zonder afspraak.

Ook willen we snel starten met het uitwerken van een vrijwilligerskorps dat onmiddellijk inzetbaar is in noodsituaties, zoals de overstromingen van januari 2024. Ook willen we bekijken in welke mate we ons politiekorps meer kunnen laten samenwerken met burgers.

Het dossier over de nieuwe route van De Lijn willen we onmiddellijk in handen nemen. We moeten de nieuwe route proberen terug te draaien.

Tot slot willen we snel een financiële audit laten doorgaan en starten met de opmaak van een nieuw ruimtelijk structuurplan voor de gemeente.”